Lilleput-ugler invaderer Danmark

tirsdag 15. november 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Der er i disse uger lagt op til den måske største invasion af spurveugler i de danske skove nogensinde. 31 eksemplarer af Europas mindste ugle er foreløbig konstateret i Danmark på det seneste. De fleste er set eller hørt i Nordsjælland. Miniuglerne kommer fra de store skove i Mellemsverige, oplyser DOF.
Jan Skriver
En af verdens mindste ugler, Europas absolutte lilleput blandt uglerne, spurveuglen, gæster i det sene efterår Danmark i bemærkelsesværdigt store antal.

Der er de seneste uger fundet 31 eksemplarer af de små ugler, der lever op til deres navn. Spurveuglen er ikke meget større end en spurv, men sin lidenhed til trods er den robust og stærk, og den kan snildt nedlægge for eksempel en bogfinke, som kun er lidt mindre end den selv.

- Det har været et godt år for gnavere i de svenske skove, så spurveuglerne har fået mange unger på vingerne. Nu tvinger mangel på føde så nogle af de små ugler til at trække sydpå. Det er typisk, at uglerne i år med invasion ankommer sent på efteråret til Danmark. Formentlig trækker de mod syd over en bred front med afsæt fra vestkysten af Sverige, men de fleste vil ”hoppe over vand”, hvor der er kortest afstand til land.

Derfor er der traditionelt flest spurveugler i de nordsjællandske skove, som uglerne når efter en kort flyvetur over Øresund, siger Klaus Malling Olsen, der er feltornitolog og fuglebogsforfatter.

En invasion af spurveugler vil i praksis sige, at nogle snese spurveugler når landet. Arten er ikke årlig herhjemme, men i vinteren 1999/2000 blev der registreret 42 fugle, hvilket er det hidtil største antal nogensinde i én vintersæson.

Uglerne, der trækker om natten, bliver primært observeret på Sjælland. Jylland får normalt kun besøg af ganske få spurveugler. Den aktuelle invasion har i det jyske givet fund af spurveugle på Læsø, i Hals Mose i Sydøstvendsyssel og i Skagen.

Feltornitologen Rasmus Strack forsøger at samle oplysninger om alle observationer af spurveugle i disse uger og den kommende vinter. Han opfordrer folk til at kontakte Dansk Ornitologisk Forening, hvis de opdager en ugle, som næppe er meget større end en drossel.

Den ganske lille ugle er i reglen yderst tillidsfuld og let at komme tæt på. I modsætning til de fleste andre ugler er spurveuglen aktiv om dagen. Den er i stand til at jage bytte på størrelse med en stor flagspætte.

Chancen for at finde en spurveugle i en dansk skov er størst i fugtige områder med løvskov og kratbevoksning, hvor der er mange småfugle og gnavere i underskoven. Man bør kigge nøje i skovpartier med ellesumpe. Erfaringerne viser, at danske granskove tilsyneladende ikke frister spurveugler.

Det er i reglen i kraft af den lille ugles stemme, at man registrerer den. Repertoiret, der lyder hyppigst i daggryet og i skumringen, består blandt andet af et højt kald, som nogle kalder ”cykelpumpekaldet”.

Det minder om den lyd, der opstår, hvis man lægger sin tommelfinger på hullet over en gammeldags cykelpumpe og pumper, hvorpå der opstår en karakteristisk lyd.

Ofte vil man høre et kor af småfugle skælde ud og advare, hvis der sidder en spurveugle i skoven. Ugler får altid skæld ud af finker, drosler og mejser, der har de for mennesker så fascinerende ugler som fjendebilleder.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening, tlf. 33 28 38 00.

Rasmus Strack, email: malerfirmaets@sol.dk
Tlf. 23 37 39 68