Jægere har skudt fredede knortegæs på Fyn

onsdag 19. oktober 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) afdeling på Fyn har politianmeldt ulovlig nedskydning af mørkbugede knortegæs, der har været fredet siden 1972
Jan Skriver
2. oktober skød to jægere tre totalfredede mørkbugede knortegæs i diset vejr ved Thurø Rev øst for Svendborg.

En halv snes dage senere kunne fynske ornitologer konstatere nok et tilfælde af ulovlig jagt på knortegæs, da tre af de fredede fugle blev nedlagt af en jæger i motorbåd ved Skarø Rev i Det sydfynske Øhav.

Denne episode, der blev dokumenteret med fotos, er anmeldt til Fyns Politi.

- Det er ikke alene uanstændigt at nedlægge gæs, der har været fredet i næsten 40 år, det er også trist, at vi fortsat skal være vidner til respektløshed blandt jægere i vores kystnatur, siger Niels Riis, der er næstformand i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Han appellerer til øget selvjustits blandt jægerne, så fingeren holdes fra aftrækkeren, når de står over for knortegæssene, der i Det sydfynske Øhav har nogle af deres vigtigste rastepladser og fourageringsområder i Danmark.

- Det er på sin plads at kræve, at jagtorganisationerne tager afstand fra den ulovlige nedskydning af knortegæs. Der er ganske enkelt ingen undskyldninger for at skyde knortegæs, som er lette at kende for enhver, hvorfor vi har god grund til at antage, at der er tale om helt bevidste handlinger, siger næstformanden i Dansk Ornitologisk Forening.

Ornitologen Kurt Due Johansen, der har stor erfaring med knortegæs, og som tidligere har konstateret ulovlig jagt på de fredede fugle i fynske kystområder, kalder episoderne umoralske og foragt for jagtloven.

- Det er ærgerligt, at formentlig få skrupelløse jægere skal ødelægge det for mange andre.

Knortegæs er ekstremt tillidsfulde, og det er ingen kunst at skyde disse fugle, som ved kysterne af Sydfyn giver mange mennesker fine oplevelser, fordi de kan komme tæt på dem, siger Kurt Due Johansen, der minder om, at knortegæssene netop blev fredet i sin tid, fordi en voldsom jagt og efterstræbelse havde reduceret bestanden faretruende.

- Der var kun omkring 20.000 mørkbugede knortegæs tilbage, da arten i 1972 blev fredet i hele Europa, hvorefter bestanden på rekordtid stort set nåede op på fordums storhed, siger Kurt Due Johansen.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Niels Riis, næstformand i DOF.
Tlf. 22 10 72 76.

Kurt Due Johansen,
Tlf. 23 68 86 92.