Fuglekiggere dyster fra fugletårne

torsdag 18. august 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Søndag holdes der landet over en ornitologisk kappestrid, hvor deltagerne bevæbnet med kikkerter og teleskoper konkurrerer i at se flest fugle fra 17 fugletårne. Dansk Ornitologisk Forening (DOF) indbyder til Tårnenes dag
Jan Skriver
Søndag 21. august vil der være ekstra fokus på fuglene i luftrummet og i nabolaget af 17 punkter i landet.

Da holdes en konkurrence, hvor det handler om at observere flest fuglearter fra 9 fugletårne/observationsposter i Jylland og 8 på øerne.

Man skal tidligt ud af fjerene, hvis man vil deltage i fugledysten, for arrangementerne indledes omkring første hanegal klokken 6.00 og varer i syv timer.

- Det er syvende år i træk, at der efter finsk forbillede holdes ”Tårnenes dag” i Danmark. Arrangementet er både med til at sætte fokus på fuglesagen, men der er også tænkt underholdende elementer ind i sammenhængen, når lokaliteterne dyster mod hinanden i ornitologisk formåen. Og alle er velkomne til at kigge forbi tårnene i dagens anledning. Vejret tegner lovende med let til frisk vind fra sydøst og 18-23 grader, siger Lars Holm Hansen, formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Vestjylland, som samler trådene i søndagens arrangement, der naturligvis er omgærdet af tårnhøje forventninger.

Et tårn er i dagens sammenhæng defineret som et fugletårn, en platform eller et udsigtspunkt. Et tårn - et feltornitologisk hold om man vil - kan bestå af en eller flere personer, der registrerer og noterer alle fuglearter i nabolaget af det pågældende tårn.

I 2010 deltog 20 fugletårne landet over i konkurrencen, der blev vundet af Vest Stadil Fjord med 82 observerede fuglearter. Sjældne og spektakulære arter som skestork og rovterne blev set i løbet af den dag, og hele 20 arter af vadefugle kom på listen fra vinderholdet ved Vest Stadil Fjord.

Man kan læse om Tårnenes dag på www.netfugl.dk. Her er det også muligt at se resultatet af dysten.

Tilmeldte tårne:

-Skagen, Verdens Ende, Nordjylland
-Kraptårnet, Vejlerne, Nordjylland
-Lille Vildmose, rovfugletårnet, Nordjylland
-Geddal Enge, Vestjylland
-Vest Stadil Fjord, Bjerg-Thomsens hytte, Vestjylland
-Hestholm tårnet, Skjern enge, Vestjylland
-Sneum Sluse, Sydvestjylland
-Alrøtårnet, Årslev engsø, Østjylland
-Hindemade, Sønderjylland
-Gulstav mose, Fyn
-Hovvig, Vestsjælland
-Salpetermosen, Hillerød, Nordsjælland
-Nivå Bugt, fugletårnet, Nordsjælland
-Susåens udløb, Storstrøm
-Hejrede sø, Storstrøm
-Klydesøen, København
-Smør og fedtmosen, København

Yderligere oplysninger:

Lars Holm Hansen, formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Vestjylland.
Tlf. 22 96 13 17 – 97 38 44 24.