Løvsangeren markerer foråret på Fuglenes Dag

onsdag 25. maj 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Løvsangeren lever op til sit navn. Den vender nemlig tilbage fra sit træk til Afrika samtidig med forårets lysegrønne løvspring. Søndag den 29. maj inviterer Dansk Ornitologisk Forening (DOF) til Fuglenes Dag, hvor du kan nyde de mange sangfugle og lære deres sang bedre at kende.
Tina Møller
Løvsangeren er en af de mest talrige sangfugle på vores breddegrader og en god del af forårets og sommerens lydbillede. Man kan opleve løvsangeren i alle typer terræn med krat, skove og læbælter – ja, kort sagt; hvor der er løv, er der også en løvsanger. Sangen har et blødt og melodisk præg, varer 2-3 sekunder og er bygget op over et fast tema. Den starter med hurtige, klare fløjtetoner og ebber ud i mere lyse toner.

På Fuglenes Dag er løvsangeren og de mange andre sangfugle ankommet fra deres vinterkvarterer i Afrika for at yngle i Danmark. Derfor har du en enestående mulighed for at lære de trækkende danske sangfugle at kende. Der vil være arrangementer i hele landet på dagen, og DOF’s dygtige, frivillige guider vil gøre deres bedste for at give deltagerne en fantastisk oplevelse.

Færre sangfugle år for år
Omkring en fjerdedel af de sangfugle, vi kan opleve om foråret i Danmark, overvintrer i Afrika. Men desværre er de i krise, og hvert år vender færre tilbage til landet. Det gælder også løvsangeren, der har været i markant tilbagegang siden midten af 1980’erne. Tilbagegangen blandt sangfuglene skyldes sandsynligvis overudnyttelse af naturen i Afrika og ændringer i det globale klima.

Udover løvsangeren, er det andre helt almindelige arter som nattergal, digesvale, bynkefugl og broget fluesnapper. Nogle af disse arter går tilbage med mere end 5 % om året. Allerede nu er der 30 % færre sangfugle, som trækker til Afrika, end for 30 år siden.