Kirkeuglen skal findes med ghettoblaster

torsdag 31. marts 2011 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Når mørket falder på, vil 70-80 ugledetektiver på stille aftener i april og et stykke ind i maj begive sig ud på nøje udvalgte ruter i Jylland for at lokalisere kirkeugler ved at afspille kirkeuglens kald på en ghettoblaster. Metoden kan være effektiv, men den kræver disciplin af deltagerne
Jan Skriver
Det hører til sjældenhederne, at ornitologer har en ghettoblaster med i felten, når de skal finde fåtallige fugle.

Men det vil de have i operation ”Uglelyt 2011”, der er en af de mest ambitiøse eftersøgninger af en dansk ugleart nogensinde. ”Uglelyt 2011” bliver indledt i disse dage og vil strække sig en uge eller to ind i maj.

Erfaringer viser, at man meget effektivt kan lokalisere kirkeugler ved at afspille en CD med uglens ensformige kald, hvorpå virkelighedens små ugler vil svare på lyden fra ghettoblasteren.

- Metoden kræver disciplin, for ved overdreven afspilning af kirkeuglens stemme kan man skræmme uglerne væk. Derfor har vi lavet en CD med en nøje udvalgt lyd, og vi har udarbejdet en feltmanual, som skal følges under de kommende ugers kortlægning af kirkeugler, når et korps af feltornitologer bliver sendt af sted på ”Uglelyt 2011”, siger Svend Lassen fra Landboforeningen Agri Nord.

Landboforeningen har i et samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening (DOF), Danmarks Naturfredningsforening (DN), Naturstyrelsen og kommunerne Vesthimmerlands, Aalborg og Rebild indgået et grønt partnerskab, hvori kirkeuglen er det absolutte midtpunkt.

Til og med 2013 forsøger parterne målrettet at redde bestanden af danske kirkeugler fra at uddø. Den akutte hjælp består i at fodre uglerne med daggamle kyllinger for at øge deres overlevelse og frugtbarhed. Forskere har nemlig fundet ud af, at kirkeuglen generelt fattes føde i landskabet.

For at kunne hjælpe på bedste vis, er det vigtigt at kende så mange lokaliteter med kirkeugler som muligt. Derfor går det de kommende uger af sted med ghettoblaster på uglelyt.

- Kirkeuglernes sang kulminerer i første halvdel af april. Det kolde forår i år har forsinket uglerne nogle uger, men mildningen vil sætte dem i gang, siger ornitologen Benny Kristensen, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) artscaretaker for kirkeuglen, hvilket betyder, at han holder et særligt vågent øje med arten og bestandens udvikling i Danmark.

I 2010 kendte ornitologerne 40-46 par ynglende kirkeugler med Himmerland som artens kerneområde. Det skønnes, at den danske bestand næppe er på mere end et halvt hundrede par.

- Vi håber meget, at der vil blive fundet flere ynglepar, når vi nu benytter os af playback, der korrekt udført er effektivt og skånsomt. Man må aldrig stresse kirkeugler ved at afspille deres stemme for ofte, derfor siger retningslinierne i ”Uglelyt 2011” for eksempel, at man straks skal slukke sin ghettoblaster, når man får et svar fra en kirkeugle. Da tror virkelighedens ugle nemlig, at den har gennet en konkurrent væk, siger Benny Kristensen, der opfordrer ornitologer over hele landet til at gøre en indsats for at finde kirkeugler i timerne efter mørkets frembrud de næste uger.

- Tag ud og lyt på alle de lokaliteter, der kan tænkes at huse de små ugler, lyder opfordringen.
Ornitologen Lars Pommerencke er manden bag ideen om at bruge ghettoblaster i bestræbelserne på at finde ud af, hvor kirkeuglerne holder til. For år tilbage lokaliserede han adskillige par himmerlandske kirkeugler ved at benytte sig af playback.

De 70-80 ornitologer, der er med i ”Uglelyt 2011” har fået hver deres rute på 24 kilometer. Her skal de tænde ghettoblasteren på 12 udvalgte punkter og så ellers lytte efter svar.

Mange af ruterne ligger i Himmerland, der huser størsteparten af de kendte danske ynglepar af kirkeugle. Men også i Østjylland på egnen omkring Viborg, Randers og til Djursland og Favrskov vil der være kirkeuglesang på CD de næste uger. På egnen omkring Varde og Esbjerg vil 10-12 ornitologer være i felten med ghettoblaster. Det samme antal ventes at deltage i Vendsyssel.

- Nord for Limfjorden kender vi kun et par kirkeugler, men vi tror, at der sagtens kan putte sig ukendte par i landsdelen, hvor kirkeuglen engang var vidt udbredt. Så vi er spændte på at komme ud i aftenstunden, siger Hans Henrik Larsen, der er kontaktperson i kirkeugleprojektet nordenfjords.

Alle oplysninger, der vil komme for en dag, eller måske rettere en aften, i ”Uglelyt 2011, vil indgå i en videnskabelig analyse af artens aktuelle status i Danmark. Det vil ske i et samarbejde mellem Zoologisk Museum, Københavns Universitet, Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og Kirkeugleprojektet.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.

Benny Kristensen, DOF’s artscaretaker for kirkeuglen.
Tlf. 40 35 45 16.
Email: bennysnatur@gmail.com

Svend Lassen, Landboforeningen Agri Nord,
Tlf. 61 20 77 17
Email: svl@agrinord.dk

Hans Henrik Larsen, DOF Nordjylland,
Tlf. 98 99 82 53
Email: hhla@privat.dk