Liv og død blandt grågæssene i Utterslev Mose

mandag 18. april 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I marts i år bukkede "GS" under i Utterslev Mose. "GS" var en 23 år gammel grågåsehun, der var kæreste med "9539". Han sørgede i adskillige dage efter dødsfaldet, men nu er han ved at lægge an på "GL"
Jan Skriver
Gæssene i Utterslev Mose nordvest for København er i 35 år blev ringmærket og registreret som led i et unikt dansk forskningsprojekt. Gæssene har fået en let metalring på det ene ben og tre farvede plastikringe på det andet. Derfor har ornitologer, som Hanne Kapala, i 20 år kunnet følge med i familiernes succeser og fiaskoer.

Hun bor få hundrede meter fra Utterslev Mose og grågæssene, hvis livshistorier hun ofte kender i detaljer.

- Jeg har ikke set "GS" i fire-fem uger nu, og jeg er sikker på, at hun er død. Begge hendes vinger var svært beskadigede, da jeg så hende i begyndelsen af marts, fortæller Hanne Kapala.
Sidste kapitel i historien om "GS" begyndte før vinteren 2004/2005, da hun blev ramt af en bil. Det uheld spolerede enhver evne til at flyve mod sydvest.

- Hendes venstre vinge brækkede ved sammenstødet og hun blev nødt til at overvintre i Utterslev Mose i stedet for at trække med sine artsfæller mod Holland og Spanien, fortæller Hanne Kapala.

Ringmærkningen har givet en detaljeret viden om mosens grå gæs, der er blevet berømte verden om. Det er unikt, at den sky grågås, der normalt vælger afsides liggende rørsumpe til sin rede, yngler få kilometer fra centrum af en millionby og dermed giver mennesker mulighed for at komme meget tæt på deres familieliv.

- "GS" hutlede sig igennem vinteren og så mere og mere blegnæbbet ud. Hendes vingestump hang til sidst næsten uden fjer. "GS" havde selskab af andre gæs, som af forskellige årsager var blevet i mosen vinteren over. Blandt andet en 16 år gammel hun, "GL", som også havde en vingeskade.

- 7. marts så jeg "GS" i endnu mere forhutlet tilstand. Nu hang begge vinger på hende. Efter sigende havde en løs hund ødelagt hendes højre vinge. Så vendte hendes gamle mage, "9539" tilbage fra vinterkvartererne i Spanien. Der var ingen tvivl om, at han og "GS" var et gammelt fastsmedet ynglepar. Han forsvarede hende og sørgede for, at konkurrenter holdt sig væk fra hendes ædeområde. På mig virkede det, som om hun nød hans beskyttelse. Men hun var stærkt svækket og en dag var hun væk. Jeg så hende aldrig siden, men "9539" stod stille for sig selv. Hans energiske og støjende adfærd, som han ved sin ankomst havde forsvaret sin gamle mage med, var forstummet. Men nu er "9539" og "GL" ved at styrke deres bekendtskab gennem mange år, og de er ved at danne par. I sidste ende er det jo artens overlevelse, det hele handler om, siger Hanne Kapala.

Parret "GS" og "9539" efterlader sig 57 gæslinger, der nu er voksne, med mindre de er blevet skudt.