Fuglefolk vil bremse massejagt på blishøns

torsdag 14. oktober 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) opfordrer jægerne til at droppe en planlagt drivjagt på blishøns i Gudsø Vig i Kolding Fjord. Jagten har karakter af nedskydning, og den harmonerer ikke med naturmoralen i et moderne samfund, mener DOF
Jan Skriver
- Drop den planlagte jagt på de store flokke af blishøns, der om efteråret søger føde i Gudsø Vig i Kolding Fjord. Jagtformen strider mod etik og anstændighed i naturen anno 2010.

Sådan lyder det fra Sten Nielsen, der er formand for Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) afdeling i Sydøstjylland, før en planlagt fællesjagt på blishøns i den lavvandede vig øst for Kolding.

Her planlægger lokale strandjægere en storstilet jagt i november, hvor det er hensigten at samle op imod 20-30 jægere i skydepramme og joller, hvorpå blishønsene vil blive skræmt sammen i en tæt flok, så jægerne kan skyde så mange som muligt på nært hold.

Fra tilsvarende jagter i fjordområder på Sydsjælland er det tidligere set, at 1.800 blishøns har måttet lade livet i en fælles drivjagt i løbet af en dag.

Og for få år siden blev 931 blishøns på få timer skudt af 27 jægere i skydepramme i Roskilde Fjord, da en jagt i stil med den påtænkte i Gudsø Vig i Kolding Fjord fandt sted.

- Vi kan kun appellere til, at strandjægerne på Kolding-egnen vil droppe deres aktuelle planer om ”at gøre et indhug i flokken”, som de kalder det på hjemmesiden www.strandoghavjagt.dk, hvor jagten bliver planlagt og koordineret, siger Sten Nielsen.

- Hele ordlyden i planlægningen vidner om en mangel på respekt for vildtet. ”Blishønsene skal ryddes af vejen”, hedder det for eksempel på jæger-hjemmesiden, hvor det også fremgår, at jægerne vil drive med flokken af blishøns flere gange, siger DOF’s lokalformand.

- Når man tænker på, at nedlagte blishøns ikke må handles i dag, er det svært at se ideen i at skyde store flokke af disse vandfugle. Fælles drivjagt på svømmefugle er generelt dybt kritisabel, og vi ved, at den afstedkommer mange anskydninger, når fuglene flygter i panik. Det er dokumenteret, at drivjagter hører til de mest forstyrrende jagtformer, understreger Sten Nielsen.

- I det hele taget virker det som om, at blishønsene bliver brugt som levende lerduer i den type jagter. Det er forargeligt at skyde store mængder af skræmte vandfugle, der reelt ikke har en fair chance, når skyttekæden strammer til, siger formanden for DOF i Sydøstjylland.

Han minder om, at Danmarks Jægerforbund tog afstand fra den massive jagt på blishøns i Roskilde Fjord for cirka fem år siden.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening,
Tlf. 33 28 38 00.

Sten Nielsen, formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Sydøstjylland.
Tlf. 25 53 23 57