Massivt musvågetræk fra Falsterbo ramte Sydsjælland

torsdag 14. oktober 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I løbet af mandag 11. oktober trak 10.071 musvåger ud fra Sveriges landskabelige hale med sydvest, Falsterbo. Det blev lokalitetens bedste trækdag for musvåger i et halvt århundrede. Fra Stevns og sydpå blev der i løbet af dagen noteret tusinder af musvåger i terrænet
Jan Skriver
Mandag 11. oktober 2010 blev feltornitologisk set en mindeværdig dag, for da trak dette årtusindes foreløbigt højeste antal musvåger ud fra Falsterbo-halvøen i løbet af få timer.

Efter trækket over den sydlige del af Øresund nåede rovfuglene land omkring Stevns og sydpå, så man i det sydsjællandske kunne opleve et massivt antal musvåger i terrænet.

- Det var en fantastisk trækdag, og ikke siden Falsterbo 25. september 1959 satte rekord med 14.800 trækkende musvåger, er der set så mange rovfugle trække ud i løbet af en dag, fortæller feltornitologen Henrik Dissing, der har mange års erfaring med det klassiske fugletræk, der fra august til november bevæger sig mod syd og sydvest med afsæt fra Sveriges sydvestlige halvø.

- Der skal en ganske særlig vejrsituation til, før vi får så massivt et musvågetræk som i mandags, siger Henrik Dissing.

- I en hel uge før dagen havde der været dårligt trækvejr med overskyet, småregn og vinde fra nordøst. Der var med andre ord ingen termik, opadstigende luftstrømme, som kunne bære bredvingede rovfugle som musvåger af sted på deres træk. Søndag var der lagt op til det helt store, men dis og tåge i Øresundsregionen bremsede fuglene, der var stuvet op i landskabet nord for Falsterbo. En koldfront natten mellem søndag og mandag og en efterfølgende opklaring gav hul på bylden. Tusinder og atter tusinder af musvåger skruede sig op i det klare vejr og trak fra Falsterbo ud over havet med den danske østkyst med Stevns i sigte, fortæller Henrik Dissing.

Sydøstdanmark mærkede så at sige suset fra musvågetrækket, da knap 9.000 blev noteret ved Stevns Klint, mens der i Fakse-området blev talt 4.600 musvåger på træk mandag 11. oktober.
De mange rovfugle var dog væk næsten ligeså hurtigt, som de dukkede op på deres koncentrerede træk.

- Musvågerne flyver i oktober målrettet mod sydvest for at nå deres overvintringsområder i Holland, Belgien og Frankrig, hvor der er åbne landskaber, som er mildere end de egne nordpå, hvor de kommer fra, siger Henrik Dissing.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.

Henrik Dissing,
tlf. 21 28 90 77.