Jægerformand rammer forbi i sin kritik af DOF

tirsdag 14. september 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) finder det beskæmmende, at formanden for Danmarks Jægerforbund sender uvederhæftige angreb af sted mod foreningens ørneeksperter. Han afslører i en leder i jægernes medlemsblad stor uvidenhed om ørnedrabene
Jan Skriver
Formanden for Danmarks Jægerforbund, Ole Roed Jakobsen, sætter i sin seneste leder i medlemsbladet ”Jæger” spørgsmålstegn ved danske ornitologers troværdighed i sagerne om de døde havørne fra Saltbæk Vig i 2009 og Odense Fjord i 2010.

Men jægerformanden afslører i lederen en grundlæggende mangel på viden om hændelsesforløbet ved Saltbæk Vig, når han påstår, at den døde ørn er blevet destrueret, så det aldrig vil kunne bevises, at den er blevet skudt.

Desuden lader jægernes formand skinne igennem, at ørnen kan have ramt en højspændingsledning, og altså ikke er blevet skudt i næbbet.

Begge dele er usandt, fastslår Lennart Pedersen, leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF). Havørnen befinder sig nemlig i en fryser på Statens Naturhistoriske Museum i København, hvor den senere vil blive analyseret af veterinærer.

Og eksperter på Zoologisk Museum antager, at ørnen er blevet skudt i sit næb med et kaliber .22-projektil, fordi hullet passer perfekt i den sammenhæng. Derimod er der intet, der tyder på, at havørnen er kollideret med en ledning.

Dette har professor Jon Fjeldså, Zoologisk Museum, også mailet til Ole Roed Jakobsen. I mailen undrer Fjeldså sig over jægerformandens leder i medlemsbladet, og han skriver, at ”det ville klæde formanden, om han tjekkede fakta.”.

- Ole Roed Jakobsen ved ganske enkelt ikke, hvad han skriver om i sin kritik af ornitologer, siger Lennart Pedersen fra DOF’s Projekt Ørn, som har til formål at beskytte Danmarks bestand af ørne og samle viden om rovfuglene, mens man informerer og engagerer.

- I DOF har vi et højt kodeks for sandfærdighed, og vi ønsker ikke at anklage nogen uden konkrete beviser, hvad vi heller ikke har gjort. Om havørnene ved Odense Fjord er det bevist, at de er forgiftet med Carbofuran, og vi har her udtalt, at ugerningen er udført af mennesker uden respekt for naturen. Ved Saltbæk Vig tyder alt på, at den dræbte ørn er skudt i næbbet, hvorpå den er kvalt i sit eget blod. Og en person med et skydevåben i Danmark må antages at være jæger. Det er, hvad vi har sagt, siger Lennart Pedersen.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00.

Leder af DOF’s Projekt Ørn:
Lennart Pedersen, tlf. 40 15 66 20.