Danske ”kolibrier” er dagaktive aftensværmere

mandag 19. juli 2010 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Den seneste tid har Dansk Ornitologisk Forening (DOF) fået flere henvendelser fra folk, der mener, at de har set en kolibri. Der er dog tale om den trækkende aftensværmer, duehalen, der har for vane at flyve i dagslys. Duehalen, som kommer fra egne omkring Middelhavet, ligner til forveksling de små svirrende og farvestrålende fugle fra troperne
Jan Skriver
 Video: Uffe Rasmussen/DOF, optagelser: Hanne Biering-Sørensen, Lisbeth Rasmussen og Flemming Duus
 

Her i højsommeren hænder det, at danske haveejere eller skovgæster studser i det fri.

Hva’ pokker, tænker de. Det var da en kolibri, der svirrede forbi der.

Et lille væsen med vinger, der er hurtige som guldsmedens, og tilsyneladende med et næb så spidst som en stoppenål, suger nektar af blomsterne.

Men den ornitologiske sensation har en forklaring i insekternes verden.

For ”fuglen” er en aftensværmer. Duehale hedder det svirrende insekt, som også kaldes kolibri-sværmer al den stund, at den ligner mini-fuglen til forveksling.

- DOF har på det seneste fået adskillige henvendelser fra folk, der mener at have observeret Danmarks første kolibri, men når vi får et foto eller en detaljeret beskrivelse, må vi sige til dem, at der altså er tale om en aftensværmer, som faktisk er sjælden og uregelmæssig fra år til år i Danmark, siger Timme Nyegaard, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Duehalen eller kolibri-sværmeren har for vane at suge nektar på blomsterne af kaprifolie, også kendt som gedeblad eller vedvindel. På helikopter-maner hænger duehalen stille i luften og stikker sin snabel, der kan minde om et næb, ind i blomstens sødme.

Selv om duehalen altså er en aftensværmer, har den for vane også at sværme om dagen, hvilket sikkert er forklaringen på, at mange mennesker bemærker den.

Duehalens vinger summer, så folk med en god hørelse kan høre lyden. Det svirrende insekt er almindeligt i Sydeuropa. Nord for Alperne overlever aftensværmeren sjældent vinteren, så de duehaler, der indfinder sig i den danske sommer, er trækgæster sydfra.

De sydlige vinde de seneste uger har sandsynligvis båret en del duehaler nordpå til vores breddegrader.

Særligt fra midten af juli og til ind i oktober kan man være heldig at opleve kolibri-sværmeren her i landet. De fleste bliver set i den sydøstlige del af Danmark.

Det nærmeste man i Europa kommer kolibrier, er de tropiske solfugle i Israel og Egypten.

Kolibrierne, der er en familie af overvejende tropiske fugle, tæller flere end 300 arter, som lever i Nord- , Mellem- og Sydamerika.