Solsort ved Roskilde Fjord holder hvid jul

onsdag 16. december 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Siden slutningen af november har en næsten hvid solsort holdt til i terrænet ved Østskoven mellem Selsø og Eskilsø i Roskilde Fjord. Den lysende hvide fugl skal være heldig for at overleve længe, da den er et yderst synligt bytte for spurvehøge. Medmindre der kommer sne.
Jan Skriver
I et vinternøgent, gråt og vådt landskab lyser den hvide solsort op, så den er let at få øje på. Den er dog sky og vagtsom og svær at komme nær.

- Det er yderst sjældent at se hvide solsorte i naturen, fordi de i kraft af deres lysende hvide synlighed er så udsatte for rovfugle. Jeg tør ikke sige, hvor gammel den aktuelle fugl ved Roskilde Fjord præcis er, men den er mindst et år, for fuglen har gult næb. Trods alle farerne ved at være hvid har den hvide solsort været heldig at klare sig, siger ornitologen Bo Johansen, der for cirka tre uger siden fandt den hvide drossel ved Østskoven mellem Selsø og Eskilsø i Roskilde Fjord.

- Der er ikke tale om en albino-solsort i ordets egentlige betydning, for en albino er kridhvid over det hele, og øjnene er røde, mens næb og ben ofte syner afblegede. Solsorten ved Østskoven har mørke øjne og enkelte mørke strejf i sin fjerdragt. Desuden har den gult næb, hvilket viser, at det er en voksen han. I fagsproget vil man kalde den hvide solsort for en leucistisk fugl, siger Bo Johansen.

Leucistiske fugle mangler melaniner, farvestoffer, i deres fjerdragt eller dele af den, men ikke i hele kroppen, som albinoer gør. Man kan ikke være delvist albino. Enten er man det, eller også er man det ikke.

Den hvide solsort ved Roskilde Fjord er heldig med kun at være leucistisk og ikke albinistisk, for klassiske albinoer er næsten altid svagelige.
De ser dårligt og deres fjer går let i stykker.
Desuden er der hos større fugle en tendens til, at albinoer i mere eller mindre udpræget grad bliver udstødte, fordi de skiller sig ud.

- Realistisk set skal vores hvide ven ved Østskoven være heldig for at opleve næste ynglesæson, siger Bo Johansen.

Mens mange danskere længes efter sne for sjov, kan den hvide nedbør være ramme alvor for solsorten ved Roskilde Fjord. En hvid jul kan gøre det lettere for fuglen at skjule sig for sultne rovfugle.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
tlf. 33 28 38 00.

Bo Johansen,
Tlf. 23 74 57 55.