Korsnæb på jagt efter kogler

torsdag 10. december 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Den østlige del af Danmark oplever i øjeblikket dette århundredes formentlig største invasion af korsnæb fra granskovene i nord, melder Dansk Ornitologisk Forening
Jan Skriver
Der ”gyppes” højlydt i disse uger i de østdanske skove, som næppe nogensinde tidligere i det 21. århundrede har haft et rykind af små korsnæb som netop nu.

I mange skove med granpartier kan man ustandseligt høre korsnæbbene sige en række hurtige ”gyp, gyp, gyp”, når de flyver omkring i deres jagt på grankogler, hvis frø er deres absolutte livret.

Det kan man fornemme i DOFbasen, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) database med dagsaktuelle fugleobservationer fra hele Danmark. - Vi kan se af rapporteringerne, at den aktuelle invasion af korsnæb primært berører Sjælland, Sydhavsøerne og Bornholm, idet der ikke er markant flere korsnæb i Jylland. Af dem der bliver set i hovedlandet, er størstedelen formentlig vestdanske ynglefugle. Derimod stammer de østdanske korsnæb sandsynligvis fra de store granskove i Sverige og Finland, hvor der i frugtbare år måske yngler op imod en million par alt efter skovenes frøsætning, siger Henning Heldbjerg, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Korsnæb er nomader, der flakker efter frø, og det er sandsynligvis mangel på føde nordpå efter et frugtbart yngleår med mange unger, som har givet afsæt til et større rykind end normalt af finkerne fra de nordlige skove.

Noget tyder dog på, at de koglegnaskende gæster nordfra hurtigt vil kunne spise op i de østdanske granskove, for det ser skidt ud med kogler på rødgranerne. Der er næsten ingen kogler på rødgranerne i år, lyder meldingen fra frøforvalter Henrik Gade Knudsen, Skov- og Naturstyrelsen, Øresund. Derimod ser det bedre ud med koglesætningen hos douglasgranen, sitkagranen og flere ædelgraner.

Men det er og bliver rødgranen, som er det lille korsnæbs foretrukne fødekilde. Det er dog kendt, at lille korsnæb kan slå sig på kogler fra bjergfyr, hvis rødgranen svigter. Korsnæbbene kan også ty til urtefrø eller kerner fra bær og frugter.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening, biolog Henning Heldbjerg.
Tlf. 33 28 38 00.