Verdens største falk jager i Vejlerne

onsdag 18. november 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I det flade landskab, Bygholm-engen, i reservatet Vejlerne i Nordvestjylland kan der i denne tid ses en ungfugl af verdens største falk, jagtfalken.
Jan Skriver
En af fugleverdenens hurtigste og mest imponerende jægere i luften gæster i disse dage det fuglerige nordvestjyske fjordlandskab i Vejlerne, hvor formel 1-rovfuglen jager vadefugle, svømmeænder og gæs.

Falken har oven i købet overskud til at kanøfle og drille de to vandrefalke, som også holder fast til på Bygholm-engen.

Ja, selv de tre mægtige havørne, som stort set sagligt befinder sig på engen, bliver gennet med af jagtfalken, der under sin jagt altid forårsager masseflugt blandt skræmte vandfugle.
Derfor er det i reglen let at fornemme, hvornår falken er sulten og på vingerne.

- Den unge jagtfalk er forbavsende territoriehævdende, men det giver nogle storslåede oplevelser, når den sætter de andre rovfugle på plads, eller når den jager. Falken har holdt mere eller mindre fast til i området de seneste tre-fire uger. De seneste dage er den oftest set i den østlige del af Bygholm Vejle mellem Fjerritslev og Thisted. Den store, flade eng kan overskues fint fra hovedvej A 11, fortæller ornitologen Henrik Haaning-Nielsen fra konsulentfirmaet ornit.dk, som står bag fugletællinger i blandt andet Vejlerne.

Jagtfalken, der er større end en musvåge, og langt hurtigere og mere adræt, blev måske allerede observeret i Vejlerne i begyndelsen af oktober. Fra 24. oktober var der så næsten daglige observationer en tid.

Så forsvandt den hurtige rovfugl nogle dage, men nu er den tilbage i et af Danmarks rigeste områder for vandfugle.

Jagtfalke kan strejfe en del omkring, og de kan hurtigt tilbagelægge store afstande.

- Jagtfalken i Vejlerne er ekstraordinært lys, men vi kan ikke ud fra fjerdragten afgøre præcis, hvorfra i verden, den kommer, siger Henrik Haaning-Nielsen.

Den unge jagtfalk, der netop nu er gæst i det jyske, er sandsynligvis født i Nordskandinavien, hvor fjelde både inde i landet og ved kysterne hører til artens levesteder.

I indlandets fjelde hører ryper til jagtfalkens foretrukne bytte.

Ved kysterne er det oftest fuglefjeldenes fugle, der bliver jaget. Det er næsten altid ungfugle, som trækker sydpå og bliver set i Danmark og Sydsverige. Her holder de i reglen til i kystnære områder, hvor svømmefugle og måger hører til deres foretrukne bytte.

I reglen bliver der i den danske natur blot set 1-5 jagtfalke i løbet af et år.
Jagtfalken er udbredt på den nordlige halvkugle i et bælte med fjelde og tundra gennem Nordamerika, Grønland, Island, Nordeuropa og Rusland.

Særligt de hvide grønlandske jagtfalke er kendte af de fleste mennesker. Skandinaviske jagtfalke er mere anonyme med deres gråtonede fjerdragt.