Vågerne holdt sig til Stigsnæs i nordenvinden

torsdag 14. oktober 2004 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
80 folk fulgte 250 Musvåger, 1 Havørn, 1 Vandrefalk, 1 Rød Glente, 1 Blå Kærhøg og 1 Fjeldvåge til døren, da DOF-Vestsjælland d. 10. oktober traditionen tro indledte efterårsferien ved mellem kl. 11 og 14 at gennemføre sin årlige "våge-overvågning" ved Storebælt
Henrik Wejdling
På poster fra Stigsnæs i syd, over Storebæltsbroens landfæste ved Halsskov til Flasken ved Reersø - og i år suppleret med en forpost på Røsnæs - var ornitologer og fremmødte gæster vidne til, at de store rovfugle i den friske, nordlige vind, som stod ned gennem Storebælt og tilmed tog fusenpå alle med en sejlivet byge, ikke just virkede begejstrede for den nye trækleder, som Storebæltsbroen udgør.

Helt ude på Røsnæs trak 24 Musvåger stik vest ud over vandet mod det sydlige Samsø, mens folkene ved Reersø kunne følge 72 Musvåger, der gled mod syd langs kysten. Det var kun 24 af dem, der valgte at følge broen ved Halsskov. Resten er formodentlig fortsat mod syd til Stigsnæs, hvor mere end 6 gange så mange fugle, nemlig 156, valgte at trække ud via den vante rute syd for Skælskør, hvorfra de har landkending med Agersø/Omø og straks derefter med Langeland.

Sidste år, hvor vinden stod i et mere nordvestligt hjørne på optællingsdagen, var det ellers op mod halvdelen af de hen ved 1000 fugle, der registreredes den dag, som foretrak Storebæltsbroen, mens stort set resten trak ud fra Stigsnæs.

Det er netop ved at gentage disse tællinger år efter år, at ornitologerne håber at få en dybere indsigt i, hvordan rovfuglene krydser Storebælt, alt afhængig af vind og vejr. Og så er der mange tillægsgevinster ved at stå der og spejde efter rovfuglene. I år, f.eks., oplevede folkene ved Reersø det imponerende syn af en ung Havørn, der gled mod sydvest - samt i øvrigt også både Blå Kærhøg og Fjeldvåge, og på Stigsnæs viste den smukke Røde Glente sig for de fremmødte, mens en Vandrefalk kom i kikkertfeltet som en meget smuk finale for Halsskov-folkene -godt nok nogle minutter efter lukketid, men nævnes skal den!

Når der generelt var meget færre Musvåger i år end sidste år, skyldes det ikke mindst det fantastisk gode trækvej med masser er termik (varme opvinde), der har hersket i dagene op til i dag. Det har betydet, at mange af de fugle, som har befundet sig i Sydsverige og på Sjælland, har benyttet lejligheden til at komme af sted.

Men ud over rovfuglene kunne de fremmødte da også glæde sig over træk af Grågås og Bramgås, mange Alliker og en del Ringduer, ligesom Røsnæs hostede op med et par Hulduer og som noget helt specielt en flok på 25 Silkehaler! Det er meget tidligt, og varsler efter overleveringen om en kold vinter! I Flasken ved Reersø landene en flok Sangsvaner også under observationen, og vidnede om efterårets komme.