Havn vil ikke give havets måger en håndsrækning

tirsdag 14. juli 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening har opfordret havnens myndigheder i Hirtshals til at bygge redehylder til de i Danmark meget fåtallige rider, så der er styr på, hvor mågerne er. Men Hirtshals Havn vil ikke støtte initiativer, der kan gavne fuglene på havnen
Jan Skriver
- Vi er da skuffede over, at ledelsen på Hirtshals Havn ikke ønsker at være konstruktiv. For problemet med rider, der bygger rede på havnens bygninger er jo slet ikke løst. Og fuglene vil fortsætte med at slå sig ned på egnede redesteder.

Sådan siger Kurt Rasmussen fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Nordjylland på baggrund af en aktuel udmelding fra Hirtshals Havn.

Havnen har sagt nej til et udspil fra DOF, der foreslår at sætte redehylder op på nøje udvalgte steder i havnen til de sjældne rider.

En såkaldt ridemur vil kunne forebygge konflikter mellem fugle og folk, der arbejder og færdes på havnen, mener DOF.

Men havnen har givet denne besked:
”Ikke fordi vi på havnen har en negativ holdning til dyr eller måger, men vi prioriterer vores position som en af Danmarks førende og største fiskerihavne frem for det vilde dyreliv på havneområder. Hirtshals Havns position som førende fiskerihavn og dermed som det sted i Danmark, hvor der omsættes højkvalitets fødevarer – fisk – er ikke foreneligt med tilstedeværelsen af måger samt deres aktiviteter og efterladenskaber. Af ovenstående grunde vil vi ikke tage initiativer, der kan øge antallet af måger på havnens område, og således vil havnen ikke opsætte hylder eller platforme, der muliggør yderligere redebyggeri”, lyder det fra skrift fra direktøren på Hirtshals Havn.

- Sidste år blev der ulovligt revet reder af de fredede rider ned fra bygninger på Hirtshals Havn. Vi undlod at politianmelde sagen, der var klart ulovligt, da vi ønskede en konstruktiv udgang på mågebekæmpelsen. Nu kan vi så se, at havnen ikke tager problematikken alvorligt, så vi vil tage en ny kontakt. Der må kunne findes en løsning, som både rider og havnefolk kan leve med, siger Kurt Rasmussen, der minder om, at riden er gået tilbage i antal de senere år både i Danmark og på globalt plan.

- Vi synes, at havnens myndigheder og Hjørring Kommune bør betragte de smukke havmåger som en attraktion til glæde for både fastboende og turister. Ved at etablere redehylder på særligt udvalgte steder på havnen kan man give besøgende en tæt-på-naturoplevelse og på samme tid forhindre konflikter på grund af mågernes redebyggeri og de fugleklatter, der nu engang følger med, siger Kurt Rasmussen, DOF-Nordjylland.

Fra England er det kendt, at man i visse havne hjælper riden med boligforholdene.

Yderligere oplysninger, Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Kurt Rasmussen, DOF-Nordjylland.
Tlf. 40 21 64 77.