Falkeforskere får naturpris af fond

torsdag 11. juni 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Biologerne Knud Falk og Søren Møller bliver torsdag 11. juni hædret med en natur- og miljøpris på 100.000 kroner. Den glade giver er Bodil Pedersen Fonden, og stedet for overrækkelsen er Fuglenes Hus
Jan Skriver
I omkring en snes år har biologerne Knud Falk og Søren Møller i Sydgrønland forsket i vandrefalken, der om sommeren jagter stenpikkere og laplandsværlinger i Grønland, mens vinterhalvåret bringer den fænomenale flyver til Nordamerikas østkyst og videre til vinterkvarterer i Latinamerika.

De to forskere har i årenes løb informeret bredt om falkenes arktiske levevilkår, og de har afdækket nogle af de trusler, som falkelivet indebærer for denne kosmopolit af en rovfugl.

Dermed har de to biologer gjort en særlig indsats for at bevare klodens natur, og det giver dem i dag torsdag 11. juni klokken 15 i Fuglenes Hus i Vesterbrogade 140 en pris på 100.000 kroner.
Det er Bodil Pedersen Fonden, der har fundet de to falkeforskere værdige til årets natur- og miljøpris.

- Ligesom forskere for 30-40 år siden påviste, at giftstoffet DDT gjorde æggeskallerne hos rovfugle så tynde, at det gik ud over frugtbarheden, har Knud Falk og Søren Møller bidraget til at sætte fokus på truslerne for de grønlandske vandrefalke. Blandt andet har de påvist, at de såkaldte bromerede flammehæmmere, der er skadelige kemikalier, også kan finde vej til det arktiske miljø i Grønland, hvor falkene lever, siger Nils Armand, der er formand for Bodil Pedersen Fonden.

Knud Falk er Ph. D i arktisk økologi fra Københavns Universitet. Den 51-årige biolog har de senere år haft konsulentarbejde for Danmarks Miljøundersøgelser (DMU), Grønlands Hjemmestyre og Orbicon.

53-årige Søren Møller er Ph. D i fysisk kemi fra Roskilde Universitet, hvor han er ansat som forskningsbibliotekar for alle de naturvidenskabelige fag.

Kontakt: Nils Armand, formand for Bodil Pedersen Fonden, tlf. 48 35 45 95