Danmarks tre svalearter er ankommet

tirsdag 7. april 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Den første uge af april har budt på både landsvaler, digesvaler og bysvaler på træk over det forårsmilde danske landskab
Jan Skriver
Landsvalen og digesvalen blev set 2. april, mens bysvalen i år dukkede op 5. april. Det kan man se i Dansk Ornitologisk Forenings database, DOFbasen, der hver dag samler trådene i et netværk af fugleobservationer fra Gedser til Skagen. Mange hundrede danske ornitologer indtaster dagligt deres iagttagelser af vilde fugle i Danmark i DOFbasen.

2009’s forårssvaler er ankommet en smule senere i forhold til de senere år, hvor marts har været den første svalemåned. I 2005 blev den første bysvale for eksempel observeret allerede 20. marts, mens landsvalen ankom 23. marts og digesvalen blev set 25. marts.

Der er også eksempler på, at svaler ligefrem er blevet set på falderebet af vinteren. 23. februar 1990 blev Danmarks hidtil tidligste trækkende svale, en landsvale, set i Skagen. Og i 2007 blev der rapporteret om en landsvale, der havde overvintret i en stald på Djursland.

De næste dage med lune vinde fra sydlige retninger vil bringe tusinder af svaler til Danmark. Et vejrskifte på denne tid af året, hvor kolde vinde fra nord og nordøst bliver afløst af lune luftstrømme fra syd, er et klassisk vejr for en række forårsbebudere blandt fuglene.

Landsvalen er i de fleste tilfælde den første af svalerne, der dukker op. Derpå følger digesvalen.
Bysvalen er næsten altid den af de tre danske ynglende svalearter, der ankommer senest. I reglen skal man et stykke ind i april, før der er bysvaler i sigte. Det hænger sammen med, at bysvalen jager de insekter, der flyver højest i himmelrummet.

Svalearterne har så at sige delt luftrummet mellem sig, så de undgår den helt store konkurrence om føden. Digesvalerne flyver lavest og æder de insekter, der er mest jordnære. Landsvalen tager sig af det mellemste luftrum, mens bysvalen jager i insekternes øverste etage. Og da disse insekter skal have varme i luften, må bysvalen vente en smule længere end de andre med sin ankomst.

På denne tid af året flyver svalerne lavt, hvor deres føde, insekterne, befinder sig. Så vil man opleve en tidlig forårssvale er det tit i moser, ved vandhuller og over småsøer, der skal kigges. Hvor der er mest læ og flest insekter, dér jager svalerne.