På midnatslusk - lyt efter perleuglen

onsdag 4. marts 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Lørdag 7. marts i timerne op imod midnat vil uglekendere fra Dansk Ornitologisk Forening stå i spidsen for gåture med listesko ud i en række danske skove for at lytte efter den lille perleugle. Netop nu bør uglerne tude, for det er forår, og tuderiet er uglernes svar på solsortens sang.
Jan Skriver
Der var ingen kontakt med perleugler for en måned siden, da 1. halvleg af ”Operation Perleugle” listede ud i en række danske skove.

Men nu forsøger uglefolket igen at få kontakt i mørket. Lørdag 7. marts fra kl. 21 og hen imod midnat byder Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) caretakerprojekt og uglegruppe på en række guidede ture landet over.

Dele af Gribskov og Hareskoven ved København vil blive lyttet igennem. Det samme vil flere plantager på Falster og en række jyske skove med Rold Skov som den største.

Netop Rold Skov kan meget vel tænkes at præsentere perleugle-sang, for der blev hørt en af de små ugler for ikke mange dage siden et sted i skoven i hjertet af Himmerland.

I DOF’s ”Operation Perleugle” vil guider i aftenmørket lade høresansen være i højsædet på vandringerne i skovene.

Det handler primært om at få lokaliseret syngende perleugler, der blot er på størrelse med drosler, men som på stille aftener kan høres vidt omkring.

I disse uger er uglerne i den danske natur godt i gang med at tude, eller rettere synge, for uglernes tuden er deres sang. Vindstille og lave temperaturer, helst let frost, kan for alvor sætte gang i uglernes lyst til at ytre sig.

Hvis perleuglen glimrer ved sit fravær, vil der være gode chancer for at høre andre uglearter på lørdag aften i den bedste sendetid.

Natuglen tuder i denne tid flittigt fra især gamle løvskove. Og der skulle være chancer for at høre Europas største ugle, den store hornugle, på nogle af de udvalgte lokaliteter.

”Operation Perleugle” kastede tre store hornugler af sig under lytningen i begyndelsen af februar.

Så måske vil ørneuglen, som arten hedder oversat fra engelsk, lørdag aften demonstrere sin styrke med sin dybe tuden, der har givet uglen sit latinske navn ”bubo, bubo”.

Guiderne på lørdag aftens lytteture har sørget for at lægge ruterne i terræner, hvor chancerne for at høre uglerne er størst.

Perleuglen træffes mest i skove, hvor der er fyrre- og grantræer. På skrift lyder dens stemme sådan her: ”po-po-po-po”. Der er dem, som mener, at den lille ugles monotone stemme kan minde om lyden fra en gammeldags fiskerkutter i det fjerne.

Her i landet er perleuglen, der er Sveriges mest almindelige ugle, en meget sjælden ynglefugl. Men bestanden menes i disse år at være i stigning. På Bornholm har perleuglen optrådt uregelmæssigt siden 1979.

Og nu huser også Jylland ynglepar af perleugle.

I Slesvig-Holsten i det nordlige Tyskland har en mindre bestand af perleugler etableret sig. Den menes at kunne give afsæt til en jysk ynglebestand af perleugler.

Yderligere oplysninger:

Koordinator for Caretakerprojektet i DOF, biolog Thomas Vikstrøm.
Tlf. 33 28 38 22.

Artsansvarlig caretaker for perleugle, Klaus Dichmann.
Tlf. 74 42 05 52. Mobil 20 86 90 52.

Sanne Busk, Fuglepigerne.
Mobil: 61 27 51 82.