Skovens finke bliver foderbrættets fugl

onsdag 25. februar 2009 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
På falderebet af vinteren kan haveejere opleve den lille finke, grønsiskenen, på besøg ved foderbrættet eller i træer tæt på husene. Fuglene er ved at have tømt skovene for frø fra el, birk og lærk, og derfor søger de i stigende grad mod haverne
Jan Skriver
I de danske skove er der ved at være alt udsolgt af de allermindste frugter fra sidste år, de bittesmå frø fra elletræer og birketræer.

Det er frø, som de seneste måneder har været den vigtigste kost for de små vimse grønsiskener, der i gule og grønne nuancer lyser op i det nøgne, vintergrå skovbillede, når de på akrobatisk vis æder af føden på de yderste kviste.

Den knappe tid her ved indgangen til foråret, giver haveejere vintersæsonens bedste chancer for at opleve de smukke finker tæt på, inden fuglene flyver tilbage til skovene mod nord, hvor de kommer fra.

- Vi ser altid på denne tid af året, når føden i landskabet for alvor er knap, et rykind af grønsiskener i de danske haver. Arten kan opleves i haver og på foderbræt over det meste af landet her i slutningen af februar og i begyndelsen af marts, siger Henning Heldbjerg, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

De fleste grønsiskener i Danmark er trækgæster fra Nordskandinavien og Rusland, og fuglene flyver i reglen tilbage til deres yngleområder mod slutningen af marts og i løbet af april.

I år er der ikke så mange grønsiskener i det danske landskab, som der har været de senere år.

Det viser antallet af indberetninger i DOFbasen, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) database over dugfriske fugleobservationer.

- Det lader til, at der i denne vintersæson har været rigeligt med føde i de nordskandinaviske skove. Ved trækstedet Falsterbo på sydspidsen af Sverige var antallet af udtrækkende grønsiskener i efteråret 2008 det laveste i 10 år. Og i Den Store Vinterfugletælling, der netop er afsluttet, er der ikke blevet talt slet så mange grønsiskener som i vintrene 2006/2007 og 2007/2008, siger Henning Heldbjerg.

Når vinterens gæster nordfra og østfra trækker mod deres fædrene skove, vender de danske ynglefugle hjem fra deres vinterkvarterer i Vest- og Sydeuropa.

Vores indfødte grønsiskener har granfrø som deres foretrukne føde, for i det tidlige forår og i forsommeren er disse frø lette at få fat i, når koglerne på granerne åbner sig.

Det er frøsætningen, der afgør, hvor mange grønsiskener, der yngler i Danmark. Det menes, at grønsiskenen i sæsoner med ringe frøsætning måske slet ikke yngler i vores skove, mens den i frugtbare sæsoner kan yngle med skønsmæssigt op imod 2.000 par.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF),
33 28 38 00.
Henning Heldbjerg, biolog, tlf. 33 28 38 27.