Dansk ringmærket havørn fundet død i Sverige

onsdag 10. december 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Den første dansk fødte ringmærkede havørn endte sine dage cirka 430 kilometer i fugleflugtslinie fra sit fødested på Fyn, oplyser Dansk Ornitologisk Forening
Jan Skriver
9. juni 2007 blev tre unge havørne som de første dansk fødte ørne nogensinde ringmærket i deres rede ved Arreskov Sø nær Fåborg på Fyn.

Nu er den første ringmærkede af ørnetrillingerne, en hun, blevet rapporteret død fra det østlige Sverige ved Lövhult i Hultfreds Kommune nord for Kalmar.

Det oplyser Ringmærkningscentralen på Zoologisk Museum, Københavns Universitet, der via kolleger på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm har fået data om den døde danske havørn.

Den unge havørn, der altså nåede at blive godt et år, er i fugleflugtslinie fløjet mindst 430 kilometer mod nordøst fra sit fynske fødested.

Det er første gang nogensinde, at en dansk ringmærket havørne-unge bliver genmeldt, når man ser bort fra aflæsninger af de ringmærkede rovfugle i nærheden af deres ynglesteder eller i en kort afstand fra hjemegnen.

Den unge havørn fra Arreskov Sø blev på et tidspunkt observeret ved Tissø i Vestsjælland. Måske på sin vej mod nordøst.

I alt er der i 2007 og 2008 i Danmark ringmærket 6 unge havørne fordelt på tre kuld.

Den døde havørn, der havde nummer DKC A01, var født i 29 meters højde i en gammel bøg med udsigt til det sydfynske landskab med søer og skove.

Da dens dage var ved at ebbe ud i det østsvenske landskab, blev den opdaget af Lars-Åke Glindell, da ørnen sad ved en vej. Den store rovfugl var så svækket og apatisk, at den ikke bekymrede sig om en bil, der kørte ind på få meters afstand.

Dagen efter var den unge havørn død.

Den præcise dødsårsag forlyder der ikke noget om fra det svenske, men det er et kendt fænomen, at et stort antal rovfugle dør i løbet af deres første leveår.

Ifølge bogen ”Fuglene i Danmark” fører unge havørne en omstrejfende tilværelse, som indebærer mange farer. Kun cirka hver tiende havørn når den yngledygtige alder på 5-7 år i de dele af Europa, hvor bestandene klarer sig selv.

Yderligere oplysninger fås hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF).
Tlf. 33 28 38 00

Lennart Pedersen,
DOF’s Projekt Ørn.
Tlf. 40 15 66 20

Ringmærkningscentralen, Zoologisk Museum,
Jesper Johannes Madsen.
Tlf. 35 32 10 97