Kratluskere mødes til træf i Vadehavet

onsdag 8. oktober 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
I efterårsferien vil fuglerige krat fra Blåvand i nord til Mandø og marsken mod syd være mandsopdækket af ornitologer på udkig efter sjældne fugle. Drømmen er at finde en rubinnattergal eller en sibirisk drossel
Jan Skriver
Fra lørdag 11. oktober og en uge frem kan man møde svært kikkertbevæbnede og i reglen dybt koncentrerede folk i praktisk tøj nær strategisk beliggende buskadser i Vadehavsområdet.

Måske standser de ved en busk eller et krat og frembringer hvislende lyde. Måske laver de en knibtangsmanøvre og omringer krattet, mens de forsigtigt spejder fra alle verdenshjørner.

Og måske ringer en mobiltelefon midt i den dybe koncentration og får den spredte flok af fuglefolk til at sætte den samme kurs mod Fanø eller Kammerslusen.

I uge 42 er det tid for Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) årlige "Felttræf", hvor det handler om at kratluske effektivt for at finde sjældne fugle og derpå mødes til et kollektivt kig på seværdighederne.

Cirka 150 ornitologer fra hele landet deltager i år i træffet, som finder sted for tiende gang med Naturbutikken som sponsor.

- Succeskriteriet er benhårdt. Det handler om at finde så mange sjældne og usædvanlige fugle som muligt, siger feltornitologen Morten Bentzon Hansen, der er kontaktperson under kratluskernes træf, som varer til og med lørdag 18. oktober.

Uger med østlige vinde kan på denne tid af året sende russiske eller ligefrem asiatiske sangfugle vestpå. Klart vejr kan dog ofte få disse "ude-af-kurs-trækfugle" til at fortsætte deres rejse ud over Nordsøen i stedet for at hvile i Vestkystens krat. Derfor vil ornitologerne helst have østenvind en tid efterfulgt af et vejrskifte med tungt vejr, der så at sige gør småfuglene landfaste.

- Overskyet måske med en smule finregn får ofte småfugle om efteråret til at slå sig ned i krattene langs Vestkysten af Jylland. Vi håber på sådan et småfuglefald, hvor mange forskellige arter kan findes i terrænet. Og hvor der pludselig kan dukke en stor sjældenhed op. I skyfrit vejr sker den slags ikke så tit, siger Morten Bentzon Hansen.

Hvis vejrliget bliver præget af hårde vestlige vinde og blå himmel, vil kratluskerne vende deres kikkerter ud mod havet.

For da er der næppe mange småfugle i krattene, men til gengæld gode chancer for spektakulære havfugle nær Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk.

Som altid bestemmer vejr og vind, hvad der sker på fuglefronten. Og man ved aldrig, hvad der dukker op.

I 2007 blev der under Felttræffet på Skallingen fundet en langhalet tornskade, der er en af de mest sjældne fugle, der nogensinde er set i Danmark.

Og i 2006 var det en nordamerikansk sangfugl, en stribet sanger, der løb med overskrifterne, da den blev fundet på Mandø.

Årets felttræf i Vadehavet, der har base på Blåvand Aktivitetscenter, bruges også til udveksling af erfaringer. Trænede feltornitologer holder foredrag og øser af deres viden om fuglene i det fri.

Naturbutikken i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) sponsorerer præmier til den fuglekigger, som finder ugens mest sjældne fugl eller dagenes mest populære art.

"Årets fund" og "Årets feltornitolog" vil også blive kåret under Felttræffet.

Yderligere oplysninger om Dansk Ornitologisk Forenings og Naturbutikkens felttræf i Vadehavet fås hos:

Morten Bentzon Hansen,
Tlf. 51 90 61 41.

NB: Hvis han IKKE tager telefonen, har han formentlig en sjælden fugl i kikkerten.