Fuglemaler Lars Jonsson på Kastrupgård

torsdag 2. oktober 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Fra den 18. september til den 30. december i år bliver den svenske fuglemaler Lars Jonsson præsenteret i Danmark med en separatudstilling. Udstillingen omfatter en række oliemalerier og næsten 100 akvareller
Tina Møller
Lars Jonsson begyndte at tegne fugle allerede da han var fire år, og som 15-årig havde han sin første store udstilling. Han har ikke gået på Kunstakademiet, så al hans viden og kunnen har han tilegnet sig på egen hånd, drevet af hans dybe passion for naturen og især de vilde fugle.

Lars Jonsson har rejst over det meste af verden, hvor han har studeret og malet fugle. Han maler ude i naturen. Selv siger han: ”Jeg maler det jeg ser, ikke det jeg ved. Jeg iagttager fuglene gennem et kikkertsigte med en forstørrelses-grad på mellem 20 og 60 gange. Jeg skitserer de visuelle indtryk med hurtige, direkte bevægelser på papiret, faktisk uden at tænke. Hvis fuglen forsvinder, går skitsen i stå - det er dér spændingen er.” For Jonsson handler det således om det øjeblik hvor en fugl dukker op foran ham, drejer hovedet, jager eller dræber. Det er den individuelle fugl han maler, ikke arten.

Det er den stille fortryllelse og følelsen af nærhed og intensitet man oplever når man står over for Lars Jonssons billeder. Man præsenteres ikke blot for en illustration af en fugl, men nærmere for den kærlighed til naturen som kunstneren oplevede da han malede fuglen.

Udstillingen ledsages af et katalog på 192 sider