Måger forgiftet med ulovligt giftstof

onsdag 24. september 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Nordjylland har politianmeldt fundet af tre døde måger, efter at analyser har dokumenteret, at fuglene er døde af den forbudte gift, parathion. Mågerne havde ædt minkfoder, umiddelbart før de døde
Jan Skriver
Den yderst farlige sprøjtegift, parathion, der i mange år har været forbudt i Danmark, bliver fortsat brugt her i landet. Det ligger fast efter fundet af to døde sølvmåger og en hættemåge, der helt friske i fjerdragterne lå i krampagtige stillinger få kilometer fra Mariager Fjord.

De døde måger blev samlet op på Måvej ved Helberskov øst for Hadsund af formanden for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Nordjylland, Thorkild Lund, efter at han havde fået en henvendelse fra en lokal borger, som formodede, at noget var galt i forbindelse med fundet af fuglene. På grund af en mistanke om forgiftning blev mågerne straks bragt til obduktion hos Veterinærinstituttet, hvor veterinærdyrlæger kunne konstatere, at mågernes svælg og kro var fyldt med en grødet masse, der efter alt at dømme var minkfoder. Fuglene blev derpå sendt videre til et fransk laboratorium, der kan analysere for en række giftstoffer.

Og de franske dyrlæger kunne afsløre, at sølvmågerne og hættemågen var døde på grund af parathion. På baggrund af rapporten valgte DOF Nordjylland at anmelde sagen til Nordjyllands Politi.

- Vi ser alvorligt på forgiftningen. I flere år har det været forbudt både at bruge og besidde parathion, der tidligere har været anvendt i landbruget til bekæmpelse af insekter. Giften er en af de farligste, man kender. Børn kunne have samlet de døde fugle op og på den måde være kommet i nærkontakt med giftstoffet. Og hvis rovfugle, der æder ådsler, havde fortæret de forgiftede fugle, ville de helt sikkert være omkommet. Fundet af de forgiftede måger fandt sted få kilometer fra den lokalitet, hvor kongeørnen yngler ved Mariager Fjord, siger Thorkild Lund, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Nordjylland.

Dyrlægerne, der obducerede mågerne, som alle var i god foderstand, kunne fortælle, at de var døde akut på grund af meget høje koncentrationer af parathion. De har kun været i stand til at flyve en meget kort distance fra stedet, hvor de åd den forgiftede føde, til stedet, hvor de faldt døde til jorden.

Det bragte en nærliggende minkfarm i søgelyset, men landpolitiet i Hadsund har ikke kunnet finde spor af det forbudte giftstof på stedet. Politiet har kontaktet en række lokale beboere i området, hvor de døde måger blev fundet. Og beboerne er blevet opfordret til at være ekstra opmærksomme, hvis de finder døde fugle under mistænkelige omstændigheder. Og mistænkelige omstændigheder kan i denne sammenhæng være fugle, der i døden syner fejlfri i fjerdragten og uskadte.

I Danmark har det i en årrække været forbudt at handle med parathion. Siden 30. juni 2003 har det været forbudt at bruge giften, og siden 30. september 2003 har det også været forbudt at opbevare og besidde det farlige stof. Parathion er en nervegift, der overstimulerer det forgiftede dyrs muskelnerver, så dyret dør af kramper.

Mange mennesker er gennem tiderne blevet forgiftet og er døde på grund af parathion. Den danske virksomhed Cheminova er en af verdens største producenter af parathion, der nu er forbudt i hele EU.