Forår med folkesangeren

tirsdag 19. februar 2008 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Danmarks mest almindelige ynglefugl, solsorten, er begyndt på forårets første vers
Jan Skriver
En mildning og den sidder straks på sin sangpost. Solsorten er folkesangeren over alle i forårets fuglekor, der så småt er ved at finde tonen.

De næste uger vil sådan cirka 2,2 millioner solsortehanner indtage deres respektive scener og synge til ære for sådan cirka 2,2 millioner hunner. Og sangen vil bære fugl i form af to-tre, ja måske ligefrem fire kuld pr. par fra marts/april til ud på efteråret.

Solsorten er Danmarks mest almindelige fugl viser fugletællinger, som Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har lavet de seneste cirka 30 år.

Historien om solsorten er historien om en sky skovfugl, der fandt ud af, at mennesket på mange måder er bedre end sit rygte, bare man underholder med sang til gengæld for kost og logi.

For bare 125 år siden var solsorten i Danmark en fåtallig skovfugl. I dag har den næsten skiftet skoven ud med byerne og haverne. Solsorten har de seneste to-tre årtier været i jævn fremgang, og fremgangen er næppe stoppet endnu.

Den sorte drossel er en generalist, der er fantastisk god til at tilpasse sig levevilkårene i vores byer. Den vil dog helst være i gamle tilgroede haver med parkagtig karakter eller i villahaver med en varieret havenatur.

At flere og flere af Danmarks cirka 1,6 millioner haveejere hjælper solsorten ved at fodre og lave fuglebade, vil bidrage til at øge bestanden endnu mere. I drosselvenlige danske bykvarterer er der konstateret bestandstætheder på op imod 340 par solsorte pr. kvadratkilometer.

Til sammenligning kan en vestjysk klitplantage kun byde på cirka 15 par solsorte pr. kvadratkilometer.

Den sky skovdrossel er blevet forstædernes folkesanger, ja, helt ind i centrum af storbyerne kan man høre den synge. Og sangen er et kapitel for sig. Solsorten er en mester i at efterligne de lyde, den omgiver sig med.

For nogle år siden blev en solsort berømt for at efterligne melodistumper fra en sang med popgruppen Spice Girls. Og det er ganske vist, at flere og flere solsorte tilsyneladende mobiltelefonerer. I hvert fald kan man støde på solsorte, der pludselig midt i sangen lyder som en mobiltelefon, der ringer.

Solsorten synger altid tidens melodi.