Ekstremt sjælden tornskade gæster Vestkysten

tirsdag 16. oktober 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
For første gang er der i Danmark set en langhalet tornskade, der kommer fra egne tusinder af kilometer mod øst. Det er kun tredje gang i historien, at den langhalede tornskade gæster Vesteuropa
Jan Skriver
I et krat på Skallingen syd for Blåvand, Danmarks vestligste lokalitet, holder en ekstremt sjælden langhalet tornskade i øjeblikket til.

Fuglen, hvis nærmeste ynglepladser ligger i Kasakhstan, Turkmenistan og Afghanistan, og hvis udbredelse rækker østpå til Kina, Taiwan og Filippinerne, blev opdaget af feltornitologerne Jimmy Skat Hansen og Henrik Kristensen mandag 15. oktober sidst på eftermiddagen.

Den langhalede tornskade, der er trukket i modsat retning af det normale for arten, for den vestlige races vinterkvarterer ligger i Indien, har fået flere hundrede fuglekiggere til at valfarte til Skallingen. Blandt andet er mange tyske ornitologer på vej til det vestjyske for at få et glimt af tornskaden.

- Vi har at gøre med en af de mest sjældne fuglearter, der overhovedet er set i Danmark. 11. juni 1999 blev arten første gang set i Europa på Store Karlsø på Gotland i Sverige. Og 3. november 2000 blev et eksemplar observeret på øerne Ydre Hebrider i Skotland. Den aktuelle fugl på Skallingen er den kun tredje i vores del af verden. Man skal til Israel, Jordan og Kuwait for at finde de nærmeste steder, hvor den langhalede tornskade er set på træk, siger feltornitologen Morten Bentzon Hansen.

I det hele taget har efteråret 2007 bragt en række ekstremt sjældne fuglearter fra østlige egne til Nordvesteuropa. I Storbritannien er der set rubinnattergal og brun fluesnapper. Og Holland var haft en østlig kronsanger. Netop nu ser vi flere steder langs Jyllands vestkyst fuglekongesangere og hvidbrynede løvsangere, der ligesom den langhalede tornskade kommer fra egne mange tusinde kilometer mod øst, siger Morten Bentzon Hansen.

Netop nu er danske feltornitologer til Felttræf i Blåvand, hvor der i mosen holder en sibirisk bynkefugl til. Men det er den langhalede tornskade, som er det absolutte hit netop nu.

Se fotos af den langhalede tornskade på:
www.netfugl.dk