Når solsorten ikke vil tage skrællen

onsdag 14. februar 2007 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Indicierne peger i retning af, at drosler kan smage, om æbler er sprøjtede eller ej. Solsorte vil helst æde havens og naturens nedfaldsæbler. Stormagasinernes billige og langtidsholdbare, sprøjtede frugter er tilsyneladende ikke noget for vilde fugle
Jan Skriver
I supermarkedet købte hun 20 runde æbler for en flad tier. Og så serverede hun dem for solsortene hjemme i haven.

Men fuglene ville ikke sætte næbbene i de billige discount-frugter.

Først da der kom en portion gamle og rynkede nedfaldsæbler på foderbrættet, gik droslerne med god appetit i gang med at hakke hul på herlighederne.

Sådan har Tine Stampe fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) oplevet kræsne - eller er det snarere kvalitetsbevidste solsorte - der lige på en næbspids gennemskuer, hvad der er økologisk, og hvad der er sprøjtet.

- Droslerne fik serveret de meget billige æbler, mens vinteren var hård sidste år, så man skulle have troet, at de sultent ville have kastet sig over dem og hakket i dem. Men fuglene rørte stort set ikke frugterne. Æblerne har sikkert været så balsamerede i kunstige stoffer, der næsten kan få dem til at holde sig i årevis, at droslerne formentlig har fået en bitter smag af frugternes overflade, siger Tine Stampe.

- Situationen var en ganske anden, da jeg smed nogle gamle og usprøjtede æbler ud til solsortene. Dem åd de straks, siger Tine Stampe.

I Dansk Ornitologisk Forenings medlemsblad "Fugle & Natur" er det tidligere i en artikel beskrevet, hvordan skrællen på billige Granny Smith-æbler tilsyneladende er uspiselig for solsorte.

Ornitologen Erik Biering fra Helsinge har oplevet, at solsortene i hans have aldrig rører intakte og hele æbler af den billige kaliber.

Hvis han derimod skærer hul på de sprøjtede frugter, så fuglene kan udhule æblerne og snuppe frugtkødet uden at komme i kontakt med skrællen, så æder de med appetit.