Klokker på katte kan redde millioner af fugle

torsdag 10. august 2006 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Hvis alle katteejere giver deres katte halsbånd på med klokker, så kunne der reddes op mod 1 million småfugle om året i Danmark. Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening
Fugle og Natur
Naturvejleder Allan Gudio Nielsen fra Fugleværnsfonden har i bladet Fugle og Natur lavet en beregning over, hvor mange småfugle, som ender i kløerne på danske huskatte:

- Der findes ingen danske tal for hvor mange fugle og pattedyr, vores tamkatte hvert år fanger i vores haver og i den fri natur. Men en engelsk undersøgelse viste, at Englands 9,2 millioner tamkatte, i perioden fra april til august, fangede 27 millioner fugle og 55 millioner pattedyr. Det betyder, at hver kat i denne periode gennemsnitligt fangede 3 fugle og 6 pattedyr. Overført til danske forhold svarer det til, at vores cirka 650.000 huskatte fra april til august fanger 2 millioner fugle og næsten 4 millioner pattedyr. Dette tal bliver næsten fordoblet, hvis man regner de vildtlevende herreløse katte med, som anslås til at være nogenlunde det samme antal som huskattene. Selvom det umiddelbart kan lyde som et svimlende højt antal fugle og pattedyr, der må lade livet til vores hjemlige katte, så har katte her til lands sandsynligvis ingen mærkbar betydning for den samlede bestand af vores hjemlige fuglearter.

- Mange katteejere ser kattens jagt som en vigtig del af dyrets velfærd og kunne aldrig drømme om at holde katten inde. Det er dog forholdsvis let at nedbringe antallet af fugle, der bliver spist af katte, uden at man behøver at holde katten indendørs, fortæller Allan Gudio Nielsen

- Man kan bl.a. forsyne husets kat med et halsbånd påsat en lille klokke, inden man lukker den ud i haven. Engelske undersøgelser har vist, at katte, der bærer et sådan halsbånd, fanger 41 % færre fugle og 34 % færre pattedyr end katte, der bærer et almindeligt halsbånd uden klokke.

Hvis alle huskatte herhjemme fik klokker på, så ville det altså redde livet for næsten 1 million småfugle hvert år.

Et halsbånd med klokke koster mindre end 50 kroner hos dyrehandleren. Husk at købe et halsbånd, der er forsynet med en sikkerhedslås, der går op, hvis katten skulle hænge fast i halsbåndet.

Men katteejere kan også tage hensyn til havens fugleliv på andre måder:

- Havens foderbræt er et yndet mål for mange katte. Derfor er det en god idé at placere foderbrættet i pæn afstand fra træer og buske, så katten ikke kan skjule sig, og fuglene kan opdage den i tide. Man bør heller ikke placere fuglefoder på jorden, men sætte foderautomaten så højt, at katten ikke kan springe op og nå fuglene. Dette gælder naturligvis også for fuglekasser. Holder man katten indendørs den første time efter solopgang og den sidste time før solnedgang, sparer man ligeledes mange fugleliv. Dette er især vigtigt om vinteren, hvor en jagende kat betyder, at fuglene får svært ved at indsamle føde nok til at klare sig igennem en lang og kold nat eller dagens første lyse timer.

Fuglene bruger i stedet den kostbare tid på at holde øje med katten, skriver naturvejleder Allan Gudio Nielsen i bladet Fugle og Natur.

Yderligere oplysninger: Naturvejleder Allan Gudio Nielsen 33283816