Voldsom jagt på blishøns i fuglebeskyttelsesområde

torsdag 10. februar 2005 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Dansk Ornitologisk Forening retter en skarp kritik mod danske jægeres blishønsejagt ved Roskilde Fjord. Formanden kalder jagten uetisk og en skamplet på dansk jagt
Tine Stampe, kommunikationschef i DOF
I den sydlige del af Roskilde Fjord har 27 jægere i små skydepramme på én dag skudt 931 blishøns ved at trænge dem op i en vig, for derefter at skyde dem på nært hold, når de prøvede at flyve forbi jægerne og tilbage til det åbne vand. Episoden er beskrevet i det seneste nummer af Danmarks Jægerforbunds blad Jæger.

- Denne form for jagt i Roskilde Fjord er en skamplet på jagten i Danmark, og det er formentlig i strid med Danmarks internationale forpligtelser, siger Christian Hjorth, formand for Dansk Ornitologisk Forening.

- Netop Roskilde Fjord er udlagt som EU-fuglebeskyttelsesområde for blishøns, og derfor har myndighederne pligt til at sikre, at jagten i fjorden bliver reguleret, så den ikke belaster de store flokke af blishøns der lever i fjorden.
I de seneste år har omkring 20.000 blishøns opholdt sig i fjorden i efterårs- og vintermånederne.

- Det er ganske enkelt forargeligt, når jægere går løs på en flok og nedlægger næsten 1000 blishøns på en enkelt dag, og så er det jo ikke den eneste blishønsejagt i området, tilføjer Christian Hjorth.

For nogle år siden blev jagten i fjorden reguleret, så der blev skabt flere fristeder til fuglene.

- Vi havde tiltro til at jægerne selv kunne administrere jagten i den øvrige del af fuglebeskyttelsesområdet, så bestandene ikke belastes, siger Christian Hjorth og fortsætter

– Men når den lokale strandjagtsforening på denne måde begår overgreb på blishønsene, så er der helt åbenbart behov for, at der bliver grebet ind. Det er ganske enkelt fuldstændig uforståeligt, at det ikke er gået op for strandjægerne ved Roskilde Fjord, at en så voldsom jagt ikke er foreneligt med forpligtelserne i et fuglebeskyttelsesområde.

Den voldsomme blishønsejagt har givet anledning til flere reaktioner fra folk der er forargede og føler sig utrygge, når jægerne går løs på blishønsene med 1000-2000 bøsseskud i mange retninger.

- Jagten fratager den almindelige befolkning muligheden for gode naturoplevelser ved fjorden, siger Christian Hjorth.

Dansk Ornitologisk Forening vil opfordre miljøministeren til at gribe ind over for jagten på blishøns i Roskilde Fjord.

Yderligere oplysninger hos DOF's formand, Christian Hjorth, tlf. 97 44 82 89

Oplysninger om DOF hos kommunikationschef Tine Stampe, tlf. 22 12 65 25