Sjælden skadegøg fra Sydeuropa trækker fuglefolk til Als

onsdag 2. august 2006 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
For blot sjette gang gæster en skadegøg Danmark. Fuglen opholder sig ved Birkepøl på det sydøstlige hjørne af Als. Ornitologer fra hele landet gæster området for at få et glimt af sjældenheden
Jan Skriver
En af sommerens helt store ornitologiske seværdigheder holder i øjeblikket til ved Birkepøl på det sydøstlige hjørne af Sydals.
En ung skadegøg blev opdaget i området d. 1. august og opholder sig fortsat i området.

- Det regnfulde vejr har formentlig fået skadegøgen til at blive. Arten har ry for kun at blive set en enkelt dag, når den pludselig viser sig som en overraskelse på træk i Nordvesteuropa, siger ornitologen Sebastian Klein, der er blandt de heldige fuglefolk, som netop har oplevet skadegøgen.

Der er tale om en ung skadegøg, som er klækket i år. Indtil nu er knap 100 ornitologer langvejs fra kørt til Als for at se den sydeuropæiske gæst. Og flere er undervejs.

Det var ornitologen Gert Lystrup Jørgensen, der bor på Sydals, som opdagede skadegøgen, da han stod og kiggede på en tårnfalkefamilie.

- August er et klassisk tidspunkt for iagttagelser af skadegøge i Nordeuropa. Arten yngler i Sydfrankrig som det nærmeste, men de største bestande tættest på os ligger i Spanien og Grækenland. Unge skadegøge kan flakke vidt omkring og ved en tilfældighed er denne ungfugl fløjet til Als. Også Sverige har tidligere år på netop denne årstid haft besøg af skadegøge. Mig bekendt er der i Nordvesteuropa i øjeblikket kun set den aktuelle skadegøg fra Als, siger Sebastian Klein.

Den unge skadegøg fra Sønderjylland holder til i et terræn med buske og spredte træer tæt på 7 vindmøller ved Birkepøl.

- Fuglen er faktisk flyvsk, og lader sig ofte se. Den har en helt speciel flaksende flugt, nærmest som en mellemting mellem en landsvale og en af vores hjemlige gøge, som den er i familie med, siger Sebastian Klein.

Det seneste fund af en skadegøg i Danmark stammer fra 4. maj 1995, da en gammel fugl blev set i Sølsted Mose i Sønderjylland.

I august 1979 blev en ungfugl set ved Tryggevældeåens udløb nær Køge. Derudover skal man tilbage til 1957 ved Tarm, 1953 ved Korsør og 1917 ved Lodbjerg i Thy for at finde danske iagttagelser af skadegøgen.

Yderligere oplysninger om skadegøgen på Als kan fås hos:

Sebastian Klein.
Tlf. 21 73 39 63.