Fuglefestival på toppen

torsdag 18. maj 2006 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
For første gang nogensinde i Danmark vil der blive holdt en festival for fugle, fuglefolk og turister på træk, oplyser DOF. Skagen, der er et af Nordvesteuropas allerbedste træksteder om foråret, vil lægge klitheder, krat, Grenen og hele to have til begivenheden. Fire dage med fugle vil blive sendt af sted klokken 12 Kristi Himmelfartsdag ved Det Hvide Fyr i Skagens nordlige udkant
Jan Skriver
Både morgenfruer og natteravne vil være velkomne. Der vil være æstetik og frisk luft i rigelige mængder til både de garvede, de vejrbidte og de utrænede udi fuglekiggeriets kunst.

- Jeg håber, at et sted mellem 500 og 1.000 besøgende fuglekiggere og turister vil deltage i løbet af festivalen, der er en slags marked ude i naturen, hvor fuglene og fællesskabet omkring dem spiller den absolutte hovedrolle, siger ornitolog Rolf Christensen, der på vegne af Skagen Fuglestation og Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er den drivende kraft i Skagen Fuglefestival.

Han vil hver dag fra tidlig morgen og til middag sammen med en kollega fange og ringmærke fugle i krattene cirka 500 meter nord for Grenen Kunstmuseum.
Hver hele time vil besøgende kunne opleve, hvordan fugle bliver ringmærket og sluppet fri efter få minutter i videnskabens tjeneste.

Af hensyn til fuglene vil der være adgang forbudt ved selve nettene, men ringmærkerne vil på en klit i nabolaget sætte ringe på deres fangster, så besøgende kan opleve fuglene tæt på.
Det er primært småfugle, der vil gå i nettene nær den yderste klitrække.

Hvis trækket og heldet er ude, vil gæsterne på festivalen kunne få nærkontakt med både almindelige og måske meget sjældne fugle.

- I Skagen kan alt ske på fuglefronten. Området er og bliver Danmarks mest varierede træksted særligt om foråret. Der er altid noget at kigge efter over havet, enten det er fra Nordstranden eller på begge sider af Grenen. Hvis vi er heldige at få østenvind og dermed varme, vil adskillige arter af rovfugle kunne opleves over Skagen. Op til 20 arter af rovfugle kan der ses på en dag heroppe. Vi har bemandet Flagbakken lige syd for byen med en rovfugle-guide, som kan fortælle, hvilke rovfugle, der trækker forbi. Det tilbud er i sandhed fuglefestivalens svar på Open Air, siger Rolf Christensen.

Bredvingede hvepsevåger trækker ofte talstærkt mod slutningen af maj, og med lidt held er der aftenfalke eller andre eksotiske rovfugle fra sydlige eller østlige lande i himmelrummet over Skagen. Og hvem ved? Måske kommer kejserørnen på visit i Kristi Himmelfartsferien. Eller en grib fra Spanien?

- De seneste uger har der været adskillige havørne over Skagen, og der skulle være rigtig gode chancer for at opleve denne store ørn i løbet af de fire festivaldage.

- Jeg håber på vinde fra øst eller sydøst, for de vindretninger giver generelt de største mængder af fugle på toppen af Jylland. Men der vil altid være noget spændende at kigge efter omkring Danmarks nordligste punkt, siger Rolf Christensen.
Det Hvide Fyr vil være base for fuglefolkene under festivalen. Her vil Skagens borgmester Hans Rex Christensen og formanden for Dansk Ornitologisk Forening i Nordjylland, Kurt Rasmussen, byde velkommen på festivalens førstedag.

Under hele arrangementet vil man i fyret kunne købe varer fra Naturbutikken, der er en del af Dansk Ornitologisk Forening, og på de hvide vægge vil man kunne se på kunst kreeret af fuglemalerne Ian Heilmann, Jens Tomas Larsen og Carl Christian Tofte.

Og man vil sikkert kunne købe sig en svalebajer, inden turen går ud på kratlusk eller mod det store overblik fra en af klittoppene.