Mosehornugler er blevet molehornugler

mandag 19. januar 2004 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En af Danmarks måske største koncentrationer af skandinaviske mosehornugler kan denne vinter opleves tæt på Aalborg. Mindst 10 ugler holder til på molerne ved marinaen i Fjordparken
Jan Skriver
Der er ugler – ikke i mosen – men på molen.

I Aalborgs vestlige udkant kan man denne vinter opleve omkring en halv snes mosehornugler, der om dagen har fast base på molerne i området Fjordparken.

- Fænomenet med uglerne, der holder til på de relativt befærdede moler, blev opdaget i begyndelsen af 1990’erne, fortæller feltornitologen Dennis Broe Nielsen, Aalborg.

- I januar 1992 blev fem mosehornugler set på molerne. I slutningen af 90’erne blev uglerne ikke konstateret, men de seneste par år er de vendt talstærkt tilbage. Og det aktuelle tal på mindst 10 fugle, er det højeste, som er observeret, siger Dennis Broe Nielsen.

Mosehornuglerne, der sandsynligvis er vintergæster fra Norge eller Sverige, raster om dagen på molerne. De sidder som regel, hvor molernes sten møder græsbevoksningen.

- Jeg synes, det er gådefuldt, at uglerne vælger netop molerne som rasteplads. Næsten dagligt er der folk, som lufter hunde i området. Og der bliver på ingen måde taget hensyn til fuglene. Man skulle synes, at der var bedre og mere uforstyrrede steder for en mosehornugle at være end på molerne i marinaen, siger Dennis Broe Nielsen.

Uglerne bruger øen Egholm og engene vest for Aalborg som spisekammer. Mosehornuglen er en mester i at fange markmus.

Netop Egholm har ry for at huse en stor bestand af gnavere, der tiltrækker rovfugle og ugler. Øen har altid været vintersted for mosehornugler. Og der er flere gange konstateret slørugler på øen.

- Mange af de mosehornugler, som sidder på molerne om dagen, flyver i skumringen over Limfjorden til Egholm for at jage. I det hele taget er Aalborg med sin Limfjord et fortrinligt rovfuglested af en storby at være. Forleden havde jeg to vandrefalke jagende ved havnen nær det område, hvor uglerne holder til. Og det er ikke usædvanligt at se en snes tårnfalke, et dusin musvåger og flere fjeldvåger og blå kærhøge vest for byen, siger Dennis Broe Nielsen.

Molernes hornugler ventes at blive i deres menneskeskabte terræn februar ud og måske et stykke ind i marts.