Når svaner bliver gule

mandag 22. marts 2004 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Okker som bare pokker kan gøre hvide svanehalse gule som lagner, der trænger til en kogevask
Jan Skriver
Sangsvanerne lå på det lave vand i fjorden, og deres slangehalse tog ustandseligt på udflugter til bunden.

Halsene forekom mere og mere gule, og til sidst så det helt forkert ud, at de gulnæbbede svaner var blevet til gulhalsede svaner.

Fænomenet er kendt og kan opleves ved mange danske vandområder, hvor svaner henter deres føde på lavt vand.

- Det er jernholdige forbindelser som for eksempel okker i vandet, der misfarver svanerne. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at de voksne fugle fra naturens hånd er kridhvide. Der er ikke tale om særlige individer med en tendens til at blive gullige, siger biologen Poul Hald-Mortensen.

Eksemplet med sangsvaner, der får gule halse på grund af jern i vandet, illustrerer den kendsgerning, at mange fugle faktisk er beskidte, påpeger biologen.

- Hvis man har skyllet en tamand eller en høne i kogende vand for at plukke den, da ved man sikkert, at vandet bagefter er grundigt beskidt og ligner opvaskevand. Ja, det er også tilfældet, hvis man skal plukke en nedlagt gråand. Fuglefjerenes stråler og bistråler er i stand til at opsamle partikler fra deres omgivelser.

- Det sker for eksempel, når en sangsvane igen og igen strækker halsen mod bunden og søger føde i timevis. Da får den okker i bryst- og halsfjerene, siger Poul Hald-Mortensen.