Havørnens livretter afsløret af ØrneTV

tirsdag 16. april 2024
Nordeuropas største rovfugl er både til fugl og til fisk. Det er dog ganske få arter, som udgør havørnens hovedmenu. Ornitologen Lars Ulrich Rasmussen har gennemset hundreder af timers optagelser fra tre ynglesæsoner med unger i reden ved Hyllekrog på Lolland for at dokumentere, hvad ørnene lever af.
af Jan Skriver

Skaermbillede 2024 04 16 kl. 13.36.47
Ørneunge fodres med fugl til morgenmad. Foto: ØrneTV 2021. 

Blishøne, ederfugl, gråand og sølvmåge er havørnens foretrukne bytte fra den danske fuglefauna, mens ørnene har unger i reden.

Fra det marine miljø udgør hornfisk og ål hovedingredienserne i ørneungernes daglige kost.

Sådan lyder de overordnede resultater af den undersøgelse, som ornitologen Lars Ulrich Rasmussen har foretaget ved at gennemse hundredvis af video-optagelser, hvor de voksne havørne ankommer til reden med føde til deres unger.

Fra ynglesæsonerne 2014, 2015 og 2016 har han nærstuderet de sekvenser fra det Web-kamera, som Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF BirdLife) før ynglesæsonerne havde sat op over ørnereden, så man døgnet rundt via foreningens hjemmeside kunne følge ørnenes familieliv.

Optagelserne har ikke kun været underholdende reality-tv fra naturens verden, de har også haft et forskningsmæssigt sigte.

Derfor ved vi nu i kraft af Lars Ulrich Rasmussens møjsommelige tv-kiggeri langt mere om havørnens fødevalg.

Først fugle, så fisk og sidst pattedyr

Af de 706 byttedyr, som ørneparret bragte hjem til reden i løbet af de tre ynglesæsoner, har Lars Ulrich Rasmussen været i stand til at sætte navn på 692 af de byttedyr, som i de fleste tilfælde bliver bragt hjem i hel tilstand, hvorefter forældrene parterer byttet, mens ungerne er helt små.

Skaermbillede 2024 04 16 kl. 13.29.17
Havørnehan serverer hornfisk for sine unger. Se hele spisegildet samt jagten på hornfisk her: Havørne på hornfiskejagt. Foto: ØrneTV 2022. 

I en artikel i det seneste nummer af Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift (DOFT) fortæller han, at 61,8 procent af ørnenes byttedyr er fugle, 33,1 procent er fisk, mens 5,1 procent er pattedyr, primært kaniner, harer og rotter.

DOF’s ØrneTV har vist, at hanørnen er den primære jæger i parret. Havørnehannen leverede i løbet af de tre undersøgte ynglesæsoner rundt regnet 8 ud af 10 af de byttedyr, der blev serveret for ungerne.

Du kan læse mere om Lars Ulrich Rasmussens projekt i DOFT #1 2024 her: Fødevalget hos et havørnepar gennem tre
ungeopfostringsperioder i Danmark


Se også videoen: Ørneunge får morgenmad 2021 

Yderligere oplysninger:

Lars Ulrich Rasmussen, ornitolog 
Tlf. 40 78 15 66 

Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00