ØrneTV går på vingerne: Havørnepar klar til 12. sæson med reality-tv fra den vilde danske natur

fredag 1. marts 2024
Der er dog tvivl om, hvilken rede af to muligheder ørneparret vil vælge til deres familieliv. Men kameraet er tændt og klar til at zoome ind på alle detaljer i ørnenes liv. Siden foråret 2013 har danskere i titusindvis fulgt familielivet hos Nordeuropas største rovfugl på godt og ondt i reden ved Hyllekrog på Lolland.
af Jan Skriver

7302978e 2537 41a9 bb0c 2f2a29dac592Foto: ØrneTV

I 2023 gik ØrneTV i sort, for havørnene etablerede sig i en rede, der lå 200 meter fra deres oprindelige hjem, hvorfra et web-kamera i 10 ynglesæsoner havde sendt live-billeder.

Den ny rede lå uden for kameraets rækkevidde, og tv-sæsonen sluttede, før den for alvor var begyndt.

I år er der også tvivl om ørnenes valg af rede, men nu er der taget højde for situationen al den stund, at kameraet, der sidder to meter over den gamle rede, kan vendes og sende billeder også fra det nye redested cirka 70 meter fra det oprindelige redetræ.

- Vi har fulgt havørnene de seneste uger og kan se, at de på skift opholder sig i to reder, der ligger tæt på hinanden. I løbet af den næste uges tid vil ørnene formentlig vælge, hvilken rede hunnen vil lægge sine æg i, og vi krydser fingre for, at ørnene vælger det redested, de har benyttet alle årene på nær sidste år. Det er her i ørnenes første redetræ, at web-kameraet er sat op. Skulle de vælge den ny rede, kan vi dreje kameraet og zoome ind på fuglene, så vi kan garantere billeder fra ørnelivet, men når der kommer blade på træerne, vil det blive svært at se, hvad der foregår, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife, som står bag ØrneTV.

Web-kameraet over ørnereden bliver hver sæson sat op i løbet af vinteren, før ørnene indfinder sig til en ny ynglesæson. På den  måde forstyrrer man ikke de store rovfugle. Når først kameraet er sat på plads, kan man ikke i februar eller marts flytte det til et nyt redested, for så forstyrrer man ynglefuglene i en grad, så der vil være en risiko for, at rovfuglene forlader området.

Folkelig formidling og forskning

De levende billeder fra havørnens privatsfære er en af de største filmsucceser, den danske natur har fostret. Der er både tale om underholdning og forskning.

- ØrneTV er voldsomt populært. Titusinder af danskere har kigget med, og der er seere, som flere gange dagligt følger ørnene. Det er bogstaveligt talt naturformidling på højt plan, siger Kim Skelmose.

I løbet af 2022 var der godt 3,5 millioner visninger på foreningens reality-tv med live-optagelser fra havørnereden på Lolland.

- Interessen for ørnene er overvældende, og projektet har været øjenåbnende på mange fronter, både hos det brede publikum og blandt forskere. Alle optagelser er blevet båndet og tappet med jævne mellemrum, og de er blevet kigget igennem. Scenerne fra reden har gjort os alle klogere på mange nuancer i havørnens ellers skjulte familieliv og adfærd. Der har været dramaer med æggerov, en skudt ørn, ungedød og lykkelige slutninger mellem hinanden. Et år lykkedes det at zoome ind på et æg, hvor man kunne se ørneungens æggetand og dens kamp inde i skallen for at komme ud. Det var et unikt øjeblik med tv-transmission i verdensklasse. Det har været fantastisk at opleve, siger Kim Skelmose.

Kamp om de bedste ynglesteder

2024-sæsonen vil byde på en ny hun i parret ved Hyllekrog, nemlig en svensk havørn. Det kan man se, fordi den er ringmærket.

- Den gamle hun-ørn blev fundet død sidste år ikke langt fra reden. Den er formentlig blevet dræbt af den svenske hun. Territoriekampe er ikke ualmindelige, og det kan gå voldsomt til, når to havørne kæmper med næb og klør. Den danske bestand af havørn er efterhånden så stor, at vi må forudse flere kampe om de bedste territorier og redesteder. Netop ved Hyllekrog på Lolland er der mange havørne, men kun få egnede redetræer, så der er rift om pladserne, siger lederen af Projekt Ørn i DOF BirdLife.

Følg med i ØrneTV og oplev havørnenes familieliv her.

Yderligere oplysninger:

Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn
Tlf. 27 73 40 70

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf. 33 28 38 00