Europas fuglekiggere tager fællesbillede af fugletræk

torsdag 28. september 2023
Efterårstrækket er netop nu på sit højeste og derfor samles fuglekiggere over hele Europa i weekenden til årets største fuglekiggerdag. Der bliver talt mange millioner trækfugle, som danner et stort fælles øjebliksbillede af det europæiske fugletræk. Besøg de danske fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen og vær med til Euro Birdwatch.
af Anton Gundersen Lihn

20220418 Nordstrand Hands up in the airI Danmark bliver Euro Birdwatch afholdt på DOF’s tre store fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen lørdag den 30. september. Foto: Skagen Fuglestation.

På himlens imponerende scene udspiller sig lige nu et sandt festfyrværkeri for fuglekiggere. Efterårstrækket er i fuld gang og millioner af fugle er på vej gennem Europa mod varmere himmelstrøg.

Derfor inviterer BirdLife-partnerne til Euro Birdwatch, hvor fuglekiggere over hele Europa mødes, tæller fugle og sammen tager et øjebliksbillede af det europæiske fugletræk.

- Det er et af de bedste tidspunkter på året at se på fugle. Der er både imponerende mængder af fugle på himlen, men der er også rigtig mange fuglekiggere i felten for at se på fuglene. Så der er gode muligheder for at opleve fællesskabet ved at kigge på fugle og møde andre med samme interesse. Det gælder foreksempel til Euro Birdwatch, hvor vi er fælles om at få så mange fugle i kikkerten som muligt. Og så kan man jo tænke på, at der samtidig rundt om i hele Europa også bliver kigget op, siger Henrik Böhmer, stationsleder på Blåvand Fuglestation.

Til Euro Birdwatch bliver der afholdt arrangementer over hele Europa, hvor man tæller så mange fugle som muligt og registrere arterne, der bliver samlet i et slutresultat på flere millioner fugle.

En dag med tips, tricks og godt selskab

I Danmark bliver Euro Birdwatch afholdt på DOF’s tre store fuglestationer i Gedser, Blåvand og Skagen lørdag den 30. september.

I Skagen byder fuglestationen på en fed tur forbi fuglekiggerne på Grenen og fuglestationens ringmærkningssted. Ved Gedser Odde er der ekstra mandskab til at guide besøgende til at opleve et af Danmarks absolutte hotspots under fugletrækket om efteråret. Og i Blåvand byder dagen på en spændende guidet tur forbi fugletrækket og ringmærkningsnettene.

- Euro Birdwatch er en rigtig god mulighed for at opleve efterårstrækket under kyndig vejledning fra dygtige og garvede fuglekiggere. For begyndere er det rigtig godt, at lære lidt tips og tricks og få nogle gode historier om fuglene og deres særlige evner, så man kommer godt i gang. For de mere garvede kan man nyde selskabet og hyggen ved at se fuglene sammen, siger Simon S. Christiansen, naturvejleder & forstander på Skagen Fuglestation.

Særligt efterårstrækket er en exceptionel oplevelse, fordi mængden af fugle er langt mere massiv end om foråret. Det skyldes, at trækket både består af de gamle fugle og alle ungfuglene fra sommerens kuld.

Gode chancer for masser af fugle

Sidste år blev der i løbet af weekenden med Euro Birdwatch talt mere end 4,6 millioner fugle ved de mange arrangementer over hele Europa.

- Vi kan jo ikke stille nogen garantier, for det er jo naturen. Men chancerne for gode oplevelser er rigtig fine. Sidste år blev der talt mere end 10.000 fugle i Skagen og Gedser i løbet af arrangementet. Vi håber, at vores gæster mærker suset fra fuglene og får lidt vind i håret og nogle fede fugle i kikkerten. Måske ser man sin første dværgfalk eller store flokke af terner, ederfugle eller gæs. Uanset hvad der kommer flyvende, så gør vi, hvad vi kan for at skabe en dejlig dag i naturen med fugletrækket foroven, siger Ole Friis Larsen, træktæller ved Gedser Fuglestation.

Blandt andet er der ved Gedser mulighed for at opleve verdens største træk af ederfugle eller der kan være mulighed for, at man får nogle andre arter i kikkerten eller i større mængder end man sædvanligvis oplever på sine fugleture.

Euro Birdwatch har eksisteret siden 1993 og bliver afholdt af BirdLife-partnerne i Europa. Arrangementet har til formål at sætte fokus på trækfuglene og vigtigheden af at beskytte fuglenes levesteder.

Find arrangementerne til Euro Birdwatch her

Yderligere oplysninger:

Henrik Böhmer, stationsleder på Blåvand Fuglestation, DOF BirdLife
Tlf. 22 30 22 44

Simon S. Christiansen, naturvejleder & forstander Skagen Fuglestation, DOF BirdLife
Tlf. 40 21 73 14

Gedser Fuglestation, DOF BirdLife
Tlf. 23 62 48 74

Anton Gundersen Lihn, pressekontakt, DOF BirdLife
Tlf. 21 56 90 38

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00