Stor overraskelse i UgleTV: Hannen er tilbage med ny hun

fredag 28. april 2023
En yderst stille sæson i UgleTV har netop taget en uventet drejning. Et godt stykke over grænsen for realistiske yngleforsøg er UgleTV’s erfarne han pludselig tilbage i reden med en ny hun. Det er meget overraskende, siger ugleekspert Klaus Dichmann.
af Anton Gundersen Lihn

Uglerne er tilbage2023Alle tegnene på en ynglesæson for stor hornugle er til stede. Der er to ugler, reden er parat og der er rigtig meget kommunikation mellem uglerne. Foto: UgleTV.

Det har været meget begrænset med forhåbningerne til ynglesæsonen for de store hornugler i UgleTV, da hannen har stået uden mage siden hunnen blev fundet død i slutningen af sidste sæson. Derfor var det temmelig uventet, da en række årvågne seere onsdag aften meldte om ikke bare en, men to ugler i reden i grusgraven i Sønderjylland.

- Uglerne i grusgraven har overrasket mange gange, og nu gør de det igen. Det er helt uhørt sent for stor hornugle at begynde på at yngle her i slutningen af april. Men det er fantastisk, at det, vi læser i bøgerne, ikke altid er korrekt. UgleTV er en mulighed for hele tiden at få ny viden om stor hornugle. Nu er uglerne tilbage, og det er jeg virkelig glad for, siger Klaus Dichmann, der er ugleekspert og manden bag UgleTV.

Hvad kan vi forvente den kommende tid, når uglerne begynder deres ynglesæson så sent?

- Vi skal være forsigtige med at gætte. Men for mig at se, så vil hunnen med stor sandsynlighed lægge sig på reden inden for en uge til ti dage. Der er alle tegnene på at en ynglesæson for stor hornugle går i gang. Der er to ugler, reden er parat og der er rigtig meget kommunikation. Hannen vil nok bruge mindre tid en normalt på at vise, at han er en god jæger, før hunnen lægger sig på reden. For uglerne har nok også et indre ur, der siger, at de skal skynde sig, siger Klaus Dichmann.

Uanset uglernes gøren og laden, så bliver den kommende tid rigtig spændende, og potentielt er der igen mulighed for at lære nyt om stor hornugle. Derfor er det rigtig godt, at mange kigger med og interesserer sig for uglerne.

- Seerne er rigtig vigtige i UgleTV. Vi er kun et lille hold bag kameraet, så vi kan umuligt holde øje hele døgnet rundt. Derfor er det meget værdifuldt, når seerne melder ind med observationer, som det er sket her. Tak for det og stor ros til jer, der kigger med, siger Klaus Dichmann.

Det er ikke første gang UgleTV giver overraskelser. Uglerne mødte meget modgang sidste år og sæsonen sluttede temmelig dramatisk.

Kort efter de første æg var lagt i det tidlige forår i 2022, blev reden angrebet af en mår, der efter en længere kamp med uglehunnen spiste et æg og stak af med et andet.

Uglerne vendte tilbage, men håbet om unger syntes udslukt, da foråret var for fremskredent til lærebøgernes forskrifter for stor hornugles yngletidspunkter. Parret havde ikke læst bøgerne og lagde nye æg, der klækkede til tre friske unger.

ugle 2023 04 27 2115.00 02 54 12.Still003Foto: UgleTV

Senere indtraf den anden ulykke. Uglehunnen blev fundet død i et trådhegn i nærområdet, og selvom hannen stadig leverede føde, var ungerne ikke i stand til at tage det til sig ved egen hjælp.

Ungerne blev vurderet nødstedte og med godkendelse fra Miljøstyrelsen hentet til en plejestation. Her opfostrede erfarne plejere de tre unge indtil Klaus Dichmann igen kunne sætte ungerne fri i naturen i redeområdet.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Klaus Dichmann, DOF’s ugleekspert
Tlf. 20 86 90 52