Natur-tv for natteravne: Den feminine hovedrolle mangler at blive besat i DOF’s UgleTV

mandag 6. marts 2023
Den store hornuglehan i direkte reality-tv er enkemand efter at hunnen i yngleparret sidste år omkom i et trådhegn. Nu krydser Dansk Ornitologisk Forening fingre og ugleklør for, at en ny hun dukker op i reden i den sønderjyske grusgrav, så der også denne sæson kan sendes UgleTV døgnet rundt. DOF’s ugle-ekspert Klaus Dichmann mener, der er fifty-fifty chance for succes.
af Jan Skriver

UgleI løbet af de næste dage vil det vise sig, om det lykkes hannen at lokke en ny hun til reden, så de to kan danne par og få gang i ynglesæsonen. Foto: Dansk Ornitologisk Forening. 

Uglehannen sidder hver aften og nat og tuder i skoven tæt på grusgraven. Hans monotone sang skal lokke en hun til at indfinde sig i den rede, hvor livet sidste år gik i sort, da hans udkårne fløj ind i et trådhegn i skoven og døde.

Indtil videre er familielivet derfor sat på pause hos den store hornugle i den sønderjyske grusgrav, der siden 2014 har lagt scene til UgleTV i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) BirdLife.

I ti år har stor hornugle, der er Europas største ugleart på størrelse med en ørn, spillet hovedrollen i DOF’s reality-tv fra grusgraven, hvor særligt nattelivet er i fokus, men hvor der kan ske noget uventet døgnet rundt, for man ved aldrig med ugler.

Fire uger til deadline for æglægning

- I løbet af de næste dage vil det vise sig, om det lykkes hannen at lokke en ny hun til reden, så de to kan danne par og få gang i ynglesæsonen, der helst skal være indledt, inden marts rinder ud, siger Klaus Dichmann, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) BirdLife ekspert i ugler og manden bag opsætningen af videokameraet, som sørger for levende billeder døgnet rundt.

Han mener, der er en fifty-fifty chance for, at UgleTV kan blænde op for et familieliv også i 2023, men i skrivende stund er det hele usikkert.

- Der er mange store hornugler i omløb i Sønderjylland, så der er rimelige chancer for, at en ny hun vil komme til. Normalt lægger stor hornugle æg mod slutningen af marts, siger ugleeksperten.

Direkte dramaer fra nattens ugleliv

Web-kameraet ved de store hornuglers rede i den sønderjyske grusgrav vil blive gjort sendeklart i løbet af de næste par uger, så man døgnet rundt via DOF’s hjemmeside kan klikke sig ind til et kig i uglernes privatsfære. Hvis altså der opstår et familieliv.

Marangreb UgleTV 2022 Moment Ugle og MarAlt kan ske på UgleTV. I ynglesæsonen 2022 kom en husmår forbi ugleparrets rede og åd et æg. Herefter lagde uglehunnen et nyt kuld æg. Foto: Dansk Ornitologisk Forening. 

Det er primært i ly af nattemørket, at dramaerne har indfundet sig på ugle-tv i de år, der har været transmitteret fra reden.

Som for eksempel den nat for nogle sæsoner siden, da en ræv pludselig for åben skærm dukkede frem af mørket og bed to ugleunger ihjel. Det var højdramatisk ugle-tv direkte fra den danske natur.

Og i ynglesæsonen 2022 ankom en husmår en nat og åd et æg, hvorpå de øvrige i kuldet blev forladt, inden uglehunnen så lagde om. Det var ny viden, at en stor hornugle kan lægge et nyt kuld æg, hvis det første går tabt.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Klaus Dichmann, DOF’s ugleekspert
Tlf. 20 86 90 52