Lær om Danmarks fugle i efterårsferien: Nyt website skal gøre danskerne til fuglekendere

mandag 17. oktober 2022
Naturen er et mekka for fantastiske ture i efterårsferien, og så er det en oplagt mulighed for at lære fuglene bedre at kende. Netop nu præsenterer Dansk Ornitologisk Forening websitet ’Danmarks Fugle’, med beskrivelser, højaktuelle data og flotte fotos af mere end 300 danske fuglearter. Det er læring og ny viden for alle fra nybegynderen til nørden.
af Anton Gundersen Lihn

Danmarks FugleFoto: Jan Skriver (musvåge, skarv, klyde), DOF BirdLife (solsort, havørn) 

Efterårsferien er naturtid, og når du alligevel skal ud at opleve fugletræk og efterårsfarver, så kan du jo lige så godt lære noget nyt om fuglene.

Ved du for eksempel hvad en rørdrum æder, hvor mursejlerne flyver hen om vinteren, eller hvor udbredt havørnen er?

Det nye website ’Danmarks Fugle’ giver svar på det hele og meget mere, om 314 fuglearter man kan møde i Danmark.

- Vi er rigtig stolte af ’Danmarks Fugle’, hvor vi præsenterer viden og beskrivelser af samtlige almindelige danske fugle og flere til. Vi håber, at rigtig mange vil læse med og lære fuglene at kende, siger Jacob Jensen, chef for Naturafdelingen i DOF BirdLife.

Fuglesider for alle uanset niveau

Hver enkelt fugl er præsenteret med sin egen side med beskrivelse, mulighed for at lytte til stemmen, fotos, fakta om føde, træk og levested.

Og så er der store mængder viden at hente i unikke kort og grafer, der automatisk opdateres med aktuelle data fra blandt andet DOFbasen, hvor observationer løbende strømmer ind fra fuglekiggere rundt om i landet.

- De mest basale informationer findes i toppen af fuglesiderne, og jo længere man scroller ned, jo mere nørdet bliver de informationer, man bliver præsenteret for. På den måde håber vi, at alt fra folkeskoleelever til politikere og biologer, voksne og børn, nybegyndere og garvede fuglekiggere kan få noget ud af siderne, siger Timme Nyegaard, biolog og projektleder på ’Danmarks Fugle’.

’Danmarks Fugle’ er finansieret af 15. Juni Fonden, og direktør Per Voetmann er godt tilfreds med de nye fuglesider.

Unik viden fra frivillige fuglekiggere

- Rigtig mange danskere er interesseret i fuglene, og her har de nu et opslagsværk, der nemt og hurtigt giver dem alle facts om Danmarks mange fugle. Vi håber i 15. Juni Fonden, at ’Danmarks Fugle’ vil bidrage til, at endnu flere bliver fanget af interessen for fugle – og dermed for den danske natur, siger han.

Indholdet på artssiderne bygger blandt andet på unik viden indsamlet af frivillige i DOF’s mange projekter, såsom Punkttællingsprogrammet, Projekt Truede og Sjældne Ynglefugle og Atlas-projekterne, der har kortlagt Danmarks ynglefugle tre gange med 20 års mellemrum.

Samtidig præsenteres også dynamiske kort og grafer baseret på de enorme mængder af data DOF’s mange frivillige dagligt indsamler og indtaster i DOFbasen, samt data og viden fra DOF’s partnere i BirdLife International.

Tag et kig på 'Danmarks Fugle' her.

Yderligere oplysninger:

Jacob Jensen, chef for Naturafdelingen i DOF BirdLife
Tlf. 51 22 85 95

Steffen Brøgger-Jensen, programchef i 15. Juni Fonden
Tlf. 40 25 74 85

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf. 33 28 38 00