UgleTV: Forældreløse ugleunger får nødhjælp

torsdag 23. juni 2022
Ugleungerne i UgleTV får ikke føde og væske nok efter uglemorens formodede død. De nødstedte unger er bragt til en vildtplejestation, der vil tage sig af dem, til de kan genudsættes i naturen.
af Anton Gundersen Lihn

Ugleunger
Alle de tre unger får nu professionel hjælp på en vildtplejestation og vil blive sat tilbage i redeområdet i grusgraven, når de er udvokset om cirka fire uger og kan klare sig selv. Foto: UgleTV.

I halvandet døgn har der ikke været leverancer af føde til ugleungerne i Dansk Ornitologisk Forenings UgleTV.

Hunnen fra TV-reden blev i midten af juni fundet død i nærområdet og hannen er ikke set ved reden i halvandet døgn.

På den baggrund har DOF valgt at bringe ungerne til en vildtplejestation.

- Vores vurdering er, at ungerne nu kan betegnes som nødstedte, og at de i løbet af kort tid vil gå til. Derfor har vi, efter at have rådført os med Miljøstyrelsen, valgt at hjælpe ungerne med at overleve ved at indlevere dem på en vildtplejestation, siger direktør i DOF BirdLife, Sigrid Andersen.

Miljøstyrelsen har torsdag formiddag godkendt, at DOF BirdLife kan ”transportere de 3 nødstedte unger til nærmeste vildtplejestation, der kan håndtere ugler”.

Plejen af ungerne er i overensstemmelse med Artsfredningsbekendtgørelsen, oplyser Miljøstyrelsen i en mail til DOF BirdLife.

- De kommende dage bliver rigtig varme, og uden føde og især væske vil ugleungerne ikke kunne klare sig med det bytte, hannen kommer med, hvis han da overhovedet dukker op igen. Nu får alle tre unger professionel hjælp og vil blive sat tilbage i redeområdet i grusgraven, når de er udvokset om cirka fire uger og kan klare sig selv, siger Klaus Dichmann, ugleekspert og hovedmand bag UgleTV.

Ugleunger pa Vildtplejestation Klaus DichmannAlle de tre nødstedte unger er bragt til en vildtplejestation, der vil tage sig af dem, til de kan genudsættes i naturen. Foto: Klaus Dichmann.

Dramaet i UgleTV vil ingen ende tage

Årets sæson i UgleTV har været særdeles turbulent. I første omgang var der stor usikkerhed om uglerne ville vende tilbage til reden i år. Sidste års sæson sluttede nemlig brat, da uglehunnen pludselig blev skræmt af reden og ikke vendte tilbage.

Men i år kom ugleparret tilbage, og sæsonen begyndte godt med rigelig føde og kurtisering fra hannen, indtil de første æg blev lagt. Knap var glæden over årets umiddelbare succes ebbet ud, før det gik galt.

En mår gik på spektakulær vis til angreb på hunnen, der lå på æggene i reden. Efter en intens kamp flygtede hunnen endnu engang, og måren tog for sig af æggene. Med den forhåndenværende viden om stor hornugle blev ynglesæsonen dømt slut.

Men sådan skulle det ikke gå. Hunnen vendte tilbage, og ganske overraskende og usædvanlig sent på foråret lagde hun nye æg og begyndte at ruge igen. Det resulterede i tre små dununger, der i omkring 30 dage blev opfostret på behørig vis indtil hunnen blev fundet død.

Årets dramatiske sæson af UgleTV er nu slut for i år.