Munk på mejsekost

onsdag 1. februar 2006 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
En af sommerens mesterlige sangere, munken, er i stigende grad blevet en tavs vintergæst i Danmark. Denne vinter er der set munke i en lang række danske byer. I Gilleleje æder en munk mejsekugler ved et foderbræt
Jan Skriver
Der var to munke, og de dukkede op midt i januar. Lige siden har de taget konkurrencen op med mejser, skovspurve og finker ved foderbrættet.
Og munkene er ligefrem blevet dominerende i haven.
Sådan fortæller Inita Lauva, Østergade 52 i Gilleleje om de grå sangfugle, hvis hanner har sort kalot, mens hunnerne har brun.

- De første dage spiste munkene mest på jorden i selskab med bogfinker og skovspurve. Men så fik de smag for solsikkekerner og fedtkuglerne ved foderbrættet. På det seneste er munkene blevet mere og mere egoistiske og næsten uforskammede, så de forsøger at jage de andre småfugle væk, fortæller Inita Lauva, der har taget fotos af sine spisende gæster.

- Det er skægt, at munken tolererer de andre fugle, når de færdes på jorden, men oppe ved mejsekuglerne vil sangfuglen bestemme. De andre fuglearter har tydeligvis stor respekt for de aggressive munke måske lige med undtagelse af solsortene, spætmejserne og ringduerne, der er noget større end munkene, siger Inita Lauva.

Det er langt fra kun Gilleleje, der denne vinter har besøg af munke. Sangeren er de seneste uger set i omkring en halv snes danske byer lige fra Skagen over Viborg, Århus til Esbjerg og Nykøbing Falster. Også på Anholt i Kattegat er der noteret en overvintrende munk.

I løbet af de seneste årtier er der i stigende grad blevet observeret munke om vinteren i Nordvesteuropa. Arten er årlig i Danmark, Tyskland og England. Ja, selv den centrale del af Norge har haft overvintrende munke.

Forskning har vist, at munke fra Centraleuropa er ved at ændre trækvaner, så flere og flere fugle trækker mod nordvest for at holde vinter i England i stedet for at flyve mod sydvest til Spanien. Derfor er det måske nordvest-orienterede munke fra Centraleuropa, der holder vinter i blandt andet Gilleleje.

At en sangfugl, der om sommeren jager insekter i buske og træer, kan klare en vinter med frost og sne, hænger sammen med en evne til at skifte levevis. Den grå sanger forvandler sig ud på efteråret så at sige til en lille drossel, der lever af bær og smådyr på jorden. Og som også er til solsikker, mejsekugler og fedt, hvis vinteren tvinger den til foderbrættet.