Dansk samarbejde skal støtte truede pingviner og havnatur

torsdag 28. oktober 2021
International beskyttelse af verdens truede pingviner får nu støtte fra et nyt dansk samarbejde mellem DOF BirdLife og Kattegatcenteret. Et nyt pingvinanlæg skal sætte fokus på de omfattende trusler mod havets fugle og natur.
af Anton Gundersen Lihn

shutterstock 309062477Æselpingvinerne i Kattegatcenterets kommende pingvinanlæg bliver ambassadører for fortællingen om de trusler havnaturen og dyrelivet står overfor. Pingviner er den næstmest truede gruppe af havfugle.

Olieindsmurte vinger, druknede fugle i fiskenet og voldsomme forandringer i klimaet. Truslerne mod havets fugle og øvrige dyreliv er mange.

Pingviner er den næstmest truede gruppe af havfugle, og derfor får de nu en nøglerolle i arbejdet med at sætte fokus på truslerne mod havet og dets dyreliv.

- Det er meget vigtigt at få trukket beskyttelsen af havnaturen højere op på den politiske dagsorden. Og her er pingvinerne de perfekte ambassadører. De er velklædte, de er sjove, og så har de desværre helt vildt meget brug for hjælp. Der er simpelthen brug for bedre beskyttelse af vores mange havfugle og livet i havet, siger Mads Oddershede fra Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark (DOF BirdLife).

Med udgangspunkt i pingvinerne har DOF BirdLife indgået et samarbejde med Kattegatcenteret om at formidle de trusler, som livet i havet er udsat for.

Støtte til pingvinbeskyttelse

Samarbejdet skal også sikre støtte til konkrete projekter, som beskytter de vilde pingviner i naturen. Støtten går ubeskåret til pingvinbeskyttelsesarbejde hos DOF BirdLifes lokale partnerorganisationer i BirdLife International, der er verdens største partnerskab for naturbevarelse.

- I DOF BirdLife beskæftiger vi os naturligvis også med beskyttelse af fugle, som ikke hører hjemme i den danske natur, men som alligevel bliver påvirket af vores levevis. Mange truede fugles overlevelse kan ikke klares lokalt, og derfor er globale samarbejder helt nødvendige, siger Mads Oddershede.

Nyt anlæg til havnaturens ambassadører

I forbindelse med pingvinsamarbejdet åbner Kattegatcentret et nyt pingvinanlæg i starten af april 2022. I første omgang flytter en gruppe æselpingviner ind, men anlægget kan også rumme springpingviner og kongepingviner.

- Det er vigtigt for os, at give vores gæster rigtig gode oplevelser med havets dyr, men vi har også en forpligtelse til at fortælle om de trusler, livet i havet står overfor. Det kan nemt blive meget abstrakt og fjernt for den enkelte, og derfor glæder vi os til at få pingviner, der er en rigtig god ambassadør for den vilde natur, siger Karsten Bjerrum Nielsen, direktør i Kattegatcentret.

I Kattegatcentrets anlæg kommer man til at kunne gå ind til pingvinerne og få en særlig oplevelse med både kulde, lugt og larm fra de skræppende pingviner.

Læs mere om pingvinerne her.

Yderligere oplysninger

Mads Oddershede, projektleder i DOF BirdLife
Tlf. 33 28 38 07

Karsten Bjerrum Nielsen, direktør i Kattegatcentret
Tlf. 87 58 05 21
E-mail: kbn@kattegatcentret.dk

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00