Ørneunge død for rullende kamera i ØrneTV

torsdag 29. april 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Den ene af de to ørneunger i ØrneTV er kommet af dage. Dødsårsagen er ukendt, men dødsfaldet giver ny viden om ørneungernes udfordrende begyndelse på livet i toppen af et træ.
af Anton Gundersen Lihn

Naesten dod unge2Den omkring 14 dage gamle havørneunge er død efter i mange timer at have ligget afkræftet i reden, hvor den er blevet stadigt mere kold og tappet for kræfter. Årsagen til hvordan det kom dertil er uklar, men ungen kan have været svag, allerede fra den klækkede. Foto: ØrneTV. 

Naturen har vist sin barske side i ØrneTV i løbet af det seneste døgn. Den ene af havørneungerne er død efter mange timer uden at modtage varme og føde fra forældrefuglene.

- Det er ærgerligt, men sådan er naturen. Formålet med ØrneTV er blandt andet at lære mere om havørnene, derfor er det også interessant, når der sker noget som dette. Så får vi ny viden om ørneungers overlevelse og død og ørnenes adfærd, når en unge er svag og går til, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF’s Projekt ørn og ØrneTV-mand.

Ungen er sandsynligvis død af kulde og afkræftelse. Men det er langt sværere at forklare årsagen til, at den er blevet afkræftet og holdt uden for forældrenes beskyttende vinger.

Måske svagelig fra begyndelsen

- Den ene forklaring kan være lige så god som den anden. Men jeg tror mest på, at ungen har været svagelig fra begyndelsen. Klækningen skete lidt tidligt, ungen var længe om at kæmpe sig ud af ægget og der gik ret lang tid før den fik sit første måltid. Ungerne balancerer på en knivsæg mellem overlevelse og død, så når der er mange småting, der trækker i den forkerte retning, så kan en unge hurtigt blive for svag til at klare den, siger Kim Skelmose.

Vejret kan også være med til at gøre det ekstra hårdt for en svag ørneunge. Det kolde forår i år kan have forværret situationen. Især er regnvejr en store fare for ungerne, der hurtigt kan blive kølet ned, hvis de bliver våde.

Unge ude i kuldenAllerede flere timer før ungen døde blev den overladt til sin skæbne uden for den voksne ørns skærmende krop. Foto: ØrneTV.

Hvorfor har forældrene ikke forsøgt at fodre ungen eller passe på den og varme den, så den overlevede?

- De voksne ørne vil give den levedygtige unge de bedst mulige vilkår. Derfor kan det være en god strategi at skille en syg unge fra den raske, så den ikke smitter. Måske vil de også undlade at ’spilde’ føde på en unge, der er for svag til at klare sig. Det er måske sådan noget, vi er vidner til, siger Kim Skelmose.

Bliver den døde unge spist?

Den anden unge hakkede meget på ungen, der nu er død, kan det have slået den ihjel?

- Der er altid en form for hakkeorden i en rede. De største hakker på de mindste. Også hos havørne. Men det er ikke sandsynligt, at det er grunden til, at ørneungen er død. Tværtimod kan de mange hak skyldes, at de andre ørne har kunnet mærke, at der var noget galt med ungen, siger Kim Skelmose.

Kan den anden unge eller forældrene finde på at spise den døde unge?

- Det er netop i tilfælde som dette, at ØrneTV kan være med til at give ny viden, så det er interessant at se, hvad der sker. Der er eksempler fra andre fuglearter og fra havørne, hvor en unge er blevet ædt af sine søskende, så det kan ske. Men i dette tilfælde tror jeg mest på, at ungen langsomt bliver dækket af kviste og affald og synker ned i redematerialet og forsvinder, siger Kim Skelmose.

Du kan stadig følge ørneparret og den tilbageværende unge i ØrneTV her