Uglemor forsvundet: Flygtede fra reden og æggene

mandag 22. marts 2021 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Et mysterium har ramt UgleTV. Søndag flygtede uglemor pludselig fra sin rede og æg. Hun er ikke set siden, derfor frygter DOF’s ugleekspert, at en forstyrrelse har spoleret ugleparrets ynglesæson.
af Anton Gundersen Lihn

Uglehun forsvinder2Hunnen i UgleTV lå på to æg indtil hun pludselig flygtede fra reden. Foto: UgleTV

Reden i UgleTV står gabende tom og har gjort det siden søndag eftermiddag. Det usikkert, hvad der helt præcist er foregået, men på optagelserne kan man se en opmærksom uglemor ligge på reden og stirre på et fast punkt i omgivelserne. Pludselig letter hunuglen uden varsel og forlader reden.

Hun er ikke vendt tilbage siden. Den dramatiske flugt sker bare fire dage efter det første æg blev lagt. Det er yderst kritisk for ynglesæsonen, siger DOF’s ugleekspert og hovedmanden bag UgleTV, Klaus Dichmann.

- Jeg frygter, at parrets ynglesæson er spoleret fuldstændigt - desværre. Hunnen kan godt nå at vende tilbage til reden, hvis hun er blevet skræmt væk, det har vi set før. Men denne gang har æggene dog ligget så længe uden at blive holdt varme, at de højst sandsynligt er gået tabt. Det er meget ærgerligt, men det også vilkårene i naturen, siger han.

Sandsynligvis forstyrret af mennesker

Optagelserne viser ikke, hvad der har skræmt uglen af reden, men det er usandsynligt, at der er tale om rovdyr, derfor kan det næsten kun være menneskelige forstyrrelser, siger Klaus Dichmann.

- Området med reden er omkranset af hegn, der kan holde ræve og andre rovdyr ude. Derfor er det mest sandsynligt, at et menneske er kommet for tæt på. Men desværre afslører optagelserne ikke, hvad der er sket, siger han.

Klaus Dichmann har fået bekræftet, at der ligger to æg forladt i reden. Men det er usandsynligt, at uglerne vil gøre et nyt forsøg. Siden hunnen forsvandt, er hannen blevet set på reden en enkelt gang, hvor han kalder efter hunnen. På optagelser fra natten til mandag, kan man høre hannen kalde i nærheden af reden.

Håber at se uglerne igen

Hvad, der kommer til at ske fremover, er svært at spå om. Men der er et lille håb om at få et glimt af begge ugler i live. Derfor vil kameraet fortsat være tændt mindst en uge endnu, for at se eller høre, hvad der sker ved reden.

- Jeg kan kun opfordre til, at alle seere holder godt øje og giver besked i kommentarfeltet under streamingen, hvis de opdager, at uglerne er på reden eller ser andre dyr i billedet, siger Klaus Dichmann.

Hvis du ser noget, så skriv en kommentar på UgleTV-siden.  Skriv hvad du så, og hvornår du så det. Det er vigtigt med præcis dato og tidspunkt (brug den dato og det tidspunkt, der vises på videoen), så vi kan spole tilbage og finde episoden igen.

Yderligere oplysninger

Klaus Dichmann, DOF’s ugleekspert
Tlf. 20 86 90 52

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00