Ingen rapporter om døde måger

fredag 5. marts 2021
En efterlysning at døde måger i vandkanten ramt af skud har ikke givet en eneste anmeldelse. Det er glædeligt, skriver formanden for DOF's Naturpolitiske Udvalg.
af Hans Meltofte, Formand for DOF's Naturpolitiske Udvalg

 Solvmager ynglende i kystnaturen WEBSølvmågen er den eneste mågeart, der er jagttid på i Danmark. Foto: Jan Skriver.

Vi kan glæde alle jægere og andre naturvenner med, at efterlysningen i januar af fund af skudte fugle såsom måger, der bare er efterladt i naturen, ikke resulterede i en eneste rapport.

Det er ganske bemærkelsesværdigt, når man sammenligner det med beretninger fra både jægere og fuglevenner for bare 30-40 år siden.

Når fuglevenner dengang skrev artikler med dokumentation af problemerne med dårlig jagtmoral, blev de som regel afvist af jægere, men for nylig skrev en ældre jæger selv om, hvordan det var ved Randers Fjord så sent som i 1980’erne:

"Jagten på fjorden havde igennem mange år været fuldstændig ude af kontrol. Et jagtens klondike! Folk skød til måls efter svaler og stære. Måger blev slagtet for bare at blive efterladt drivende på vandet.”

Og det var langtfra det eneste sted i landet. I en undersøgelse, som jeg var med til at lave i 1978, blev 8 procent af skuddene forskellige steder i landet affyret mod fredede arter.

Det er derfor meget glædeligt, at moralen blandt jægerne er blevet så meget bedre, hvilket Danmarks Jægerforbund har bidraget meget til.

Vi må derfor håbe, at resten af jægerne kommer med, så vi slipper for skudte og forgiftede ørne, ulves ’uforklarlige’ forsvinden, og det had til rovfugle, krager og måger, som stadig trives i visse jægerkredse.

- Hans Meltofte, Formand for DOF's Naturpolitiske Udvalg