Ny fugleart for Danmark: Ekstremt sjælden kaffersejler set ved kysten af Nordsjælland

onsdag 28. oktober 2020 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Mens de fleste svaler for længst er fløjet sydpå, trak en sejler fra troperne over Østdanmark og blev set ved Vejby Strand og Heatherhill mellem Rågeleje og Tisvildeleje.
Af Jan Skriver

77166 AESkaffersejler1Kaffersejleren er kun set fire gange i Nordeuropa og det er første gang i Danmark. Foto: Anders E. Sørensen

Det hænder, at det hele sejler på den gode måde. Det skete for eksempel tirsdag 27. oktober om eftermiddagen, da en ekstrem sjælden kaffersejler fra lande langt mod syd blev opdaget af ornitologen Lars Christiansen, der stod og spejdede efter fugletræk på lyngbakken Heatherhill vest for Rågeleje på kysten af Nordsjælland.

Og så kan det nok være, at de ornitologiske jungletrommer lød højlydt og tiltrak feltornitologer fra det meste af Sjælland.

Det var første gang nogensinde, at en kaffersejler, der formentlig er på strejftog fra Afrika eller Sydspanien, blev observeret i Danmark.

Kun set fire gange i Nordeuropa

Arten har i naturområdet Monfrague i Spanien et af sine eneste yngleområder i Europa, ellers skal man langt mod syd i Afrika for at finde den udbredt.

Kaffersejleren, der engang gik under det danske navn hvidrumpet sejler, kan minde om en bysvale. Den blev set i flere timer i løbet af eftermiddagen, hvor den fløj flittigt langs skrænterne fra Vejby Strand øst for Tisvildeleje til Heatherhill.

77165 AESkaffersejler3Kaffersejleren tiltrak feltornitologer fra det meste af Sjælland. Foto: Anders E. Sørensen.

Det er kun fjerde gang, at en kaffersejler er set i Nordeuropa. Helt tilbage i november 1968 blev arten set i Finland. Derudover er den kun observeret i Skåne i oktober 2013 og i England i oktober 2018.

Som om det ikke var nok med én gæst fra familien af sejlere, så blev der selvsamme eftermiddag også observeret en gråsejler i området fra Vejby Strand til Heatherhill. De to sjældne arter blev flere gange set flyve sammen.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
tlf. 33 28 38 00