NGO’er kræver stop for import af soja og palmeolie

fredag 11. september 2020
DOF BirdLife og mere end hundrede andre NGO’er øjner historisk chance for at stoppe EU-landenes ødelæggelser af skov i troperne. Med kampagnen #together4forests kræver organisationerne et stop for import at skovødelæggende produkter.
Af Anton Gundersen Lihn

T4F Web 2200x834Med kampagnen #together4forests kræver DOF BirdLife sammen med mere end hundrede andre NGO’er, Europakommissionen laver lovgivning der forhindrer salg af skovødelæggende produkter i Europa.

EU-landene er storforbrugere af produkter, der produceres med skovrydning og afbrænding af tropisk skov på samvittigheden. Hele ti procent af de globale ødelæggelser af skov stammer udelukkende fra produktion af produkter til EU.

- Kig i din indkøbskurv næste gang du handler. Der er næsten med sikkerhed et produkt, der har sat ild til en skov i troperne. Det skal stoppes. Ødelæggelse af skov er et enormt problem både for biodiversitetskrisen og klimakrisen, siger Toke F. Nyborg, der er international programkoordinator og naturpolitisk rådgiver i Dansk Ornitologisk Forening BirdLife.

Alene Danmark importerer hvert år 1,7 millioner tons soja, hvor størstedelen kommer fra områder, hvor skovene er blevet ødelagt for at give plads til landbrug.

Høring giver sjælden mulighed

Europakommissionen har netop begyndt en høring om afskovning, som kan munde ud i tiltag, der forhindrer den massive fældning af tropisk skov, som de europæiske lande bidrager til.

Derfor er DOF BirdLife gået sammen med over hundrede andre NGO’er i kampagnen #together4forests for at kræve lovgivning, der forhindrer produkter, der bidrager til at fælde skove, starte skovbrande, ødelægge natur og underkue oprindelige folk.

- Vi opfordrer EU til at sikre lovgivning, der stopper importen af produkter til EU, der bidrager til ødelæggelsen af verdens vigtige tropiske skove. Det er en sjælden chance for at sætte et hårdt slag ind mod de omfattende ødelæggelser. Og det vil samtidig være et stærkt signal til resten af verden, at EU siger stop, siger Toke F. Nyborg.

Med kampagnen #together4forests har DOF BirdLife sammen med WWF, Greenpeace og de mere end hundrede andre NGO’er forfattet et krav om konkret lovgivning i et fælles høringssvar, som alle kan sende til Europakommissionen med et enkelt klik.

Du kan selv læse og sende det fælles høringssvaret til EU-kommissionen her og læse meget mere om #together4forests her.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00

Toke F. Nyborg, international programkoordinator og naturpolitisk rådgiver i DOF
Tlf. 33 28 38 52