DOF: Naturstyrelsens fældning af skov i yngletiden er en kæmpe brøler

tirsdag 26. maj 2020 Bemærk! Dette er en ældre nyhed!
Naturstyrelsens fældning af skov i Østjylland er uetisk og en stor fejltagelse, mener DOF, der ønsker at få stoppet fremtidige fældninger i yngletiden.
Af Anton Gundersen Lihn

Skovhornugle 2Naturfotograf Jens Peter Kragh har fulgt og fotograferet en skovhornugleunge, der boede i et af de nu fældede træer. Nu er ungen givetvis død. Foto: Jens Peter Kragh.

Det er en fadæse og udtryk for manglende omtanke, at Naturstyrelsen har fældet en større mængde træer i Kallehave Skov i Østjylland midt i fuglenes yngletid, mener Dansk Ornitologisk Forening, DOF.

- Det er en eklatant brøler, Naturstyrelsen har lavet i Kallehave. Det er jo ikke et ukendt fænomen, at fuglene yngler om foråret og sommeren, derfor er det heller ikke noget nyt, at man skal lade være med at fælde træer i den periode. Det har vi altid været meget imod og taget afstand fra. Også denne gang, siger Andreas Winding, der er fra området og medlem af hovedbestyrelsen i DOF.

Træfældningen er blandt andet blevet dokumenteret af naturfotograf Jens Peter Kragh, der har lagt en video af området med de fældede træer på sin facebookside. Og det har fået historien til at bredde sig. Videoen er i skrivende stund vist mere end 300.000 gange og delt over 5000 gange på de sociale medier.

5 reder per hektar skov

Jens Peter Kragh var i området, fordi han har fulgt og fotograferet en skovhornugleunge, der boede i et af de nu fældede træer, skriver TV2 Østjylland. Nu er ungen givetvis død.

Ud over skovhornuglen kan der sagtens have været mange flere reder, fugleunger og ynglende fugle. I yngletiden er det ikke ualmindeligt med 5 eller flere reder per hektar skov.

Det er ikke første gang, at Naturstyrelsens skovningsmaskiner bliver sendt på arbejde i yngletiden og dermed ødelægger sjældne fugles reder. Blandt andet i 2015 blev to træer beboet af den sjældne sortspætte fældet af Naturstyrelsen ved en fejl.

DOF har flere gange påtalt fældninger i yngletiden og er i dialog med Naturstyrelsen om problemet, derfor er fældningen i Kallehave Skov rigtig ærgerlig.

DOF vil levere viden og input

- Sagen her viser med al tydelighed, at der er behov for at få sat turbo på dialogen og arbejdet med at få stoppet fremtidige træfældninger i yngletiden, ikke mindst i ældre bevoksninger. DOF er mere end villige til at bidrage med viden og input til fremover at undgå den slags ødelæggelser, vi nu har været vidne til, siger formand for Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard.

Skovning i yngletiden bør ikke finde sted overhovedet og slet ikke i statsskov. Men hvis Naturstyrelsen alligevel starter maskinerne op, så er det vigtigt, at de ved, hvilke træer og trægrupper de skal gå udenom.

- Hvis man har set et redetræ, så kan jeg kun opfordre til, at man får indrapporteret til Naturstyrelsen, hvor det befinder sig. Så er det op til deres medarbejdere at sørge for at bruge den information til at undgå ødelæggelser af ynglefuglenes redetræer, siger Ole Bøgh Vinther, der er formand for DOF Østjylland.

Yderligere oplysninger

Egon Østergaard, formand i DOF
Tlf. 31 16 20 30

Andreas Winding, medlem af hovedbestyrelsen i DOF
Tlf. 21 78 13 70

Ole Bøgh Vinther, formand i DOF Østjylland
Tlf. 25 15 23 25

Knud Flensted, biolog i DOF
Tlf. 21 24 22 75

Dansk Ornitologisk Forening (DOF)
Tlf. 33 28 38 00