Hjælpepakke til grønne organisationer: En vigtig håndsrækning

fredag 8. maj 2020
En støtteordning på 2,5 millioner kroner skal hjælpe DOF og andre grønne organisationer med at dække tab af indtægter under coronakrisen.
Af Anton Gundersen Lihn

Birdere Skagen Gren 21.April Hans Henrik LarsenSkagen Fuglestation står for langt det største tab af indtægter hos DOFs lokalafdelinger og Fuglestationer. Foto: Hans Henrik Larsen.

Coronakrisen har ligesom resten af samfundet ramt de grønne organisationer på pengepungen.

Men nu har miljøminister Lea Wermelin med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget oprettet en hjælpepakke på 2,5 millioner kroner som støtte til de grønne organisationer, der er ramt af coronanedlukningen.

- Med hjælpepakken har vi fået en utrolig vigtig håndsrækning, der sikrer, at vi kan forsætte vores arbejde for et rigt fugleliv. Uden støtte ville vi blive nødt til at sætte flere projekter på pause eller skære ned i formidlingen af naturen, for eksempel på Skagen Fuglestation, siger formand for Dansk Ornitologisk Forening (DOF), Egon Østergaard.

Stort økonomisk tab

Det er paraplyorganisationen for de grønne organisationer, Friluftsrådet, der sammen med DOF og flere andre organisationer har bedt ministeren om støtte.

Friluftsrådet har specifikt bedt om, at støtten går til lokalforeninger, der har brug for støtten på grund af manglende besøgende og aflyste arrangementer. Og det er netop her de største tab ligger hos DOF.

Det anslåede tab for lokalafdelinger og fuglestationer ligger på godt 200.000 kroner. Her står Skagen Fuglestation for langt over halvdelen af de tabte indtægter på grund af lukning af Det Grå Fyr og aflyste overnatninger og guidede ture.

Anerkendelse af grønne organisationer

Støttepuljen på 2,5 millioner kroner til friluftsorganisationerne ligestiller de grønne organisationer med spejderforeninger og firmaidræt, der tidligere i forløbet fik lignende hjælpepakker af Folketinget.
Og det glæder formand Egon Østergaard.

- Det er rigtig godt. Det er en anerkendelse af vigtigheden af de grønne organisationer, at vi på lige fod med resten af samfundet får hjælp til at klare os igennem krisen, siger Egon Østergaard.

Hjælpepakken bliver administreret af Friluftsrådet og det er endnu ikke fastlagt, hvordan støttekronerne bliver fordelt.

Bag hjælpepakken står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Liberal Alliance og de Frie Grønne løsgængere.

Yderligere oplysninger:

Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Tlf. 33 28 38 00

Egon Østergaard, formand i DOF

Tlf. 31 16 20 30