Udsigt til trillinger hos havørnene i ØrneTV

tirsdag 17. marts 2020
Hunnen i havørnereden ved Hyllekrog på Lolland, hvorfra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) døgnet rundt sender direkte optagelser, har lagt tre æg. Det tegner lovende for ørneparret, hvor både han og hun er debutanter udi familielivet
Jan Skriver

tre aeg

Om alt går vel, vil der om knap to måneder være tre sultne havørneunger i reden ved Hyllekrog på Lolland, hvorfra man døgnet rundt kan følge yngleparret i Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) reality-tv med havørne i hovedrollerne.
Der er netop blændet op for den 8. sæson af de direkte transmissioner, og for første gang nogensinde har ørneparret i reden tre æg. Det giver udsigt til en ekstra dimension i optagelserne, som giver et unikt indblik i de store rovfugles familieliv.
”Det er ikke usædvanligt, at erfarne havørne har tre æg i deres rede. I 2013 registrerede vi i Projekt Ørn landet over hele otte ørnepar med trillinger. Da både han og hun er nye som mager og ynglefugle i reden ved Hyllekrog, havde vi ikke forventet tre æg i reden i år, men det bliver nu spændende at følge udviklingen. Hvis alle æg klækker, vil vi få et enestående indblik i ungernes indbyrdes kamp for at få føde nok og overleve, til de er flyvedygtige.”, siger Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som står bag ØrneTV. Du kan se ØrneTV på ørnetv.dk

Frugtbarhed forude, føden er rigelig

Der er masser af føde i nabolaget af ørnereden på Lolland, så hvis bare forældrene passer deres pligter som jægere, tegner sæsonen til at blive frugtbar, påpeger lederen af Projekt Ørn.
”Som noget nyt har vi denne sæson sat et ur op i forbindelse med videoovervågningen. Uret registrerer præcist, hvornår æggene bliver lagt, og hvornår de klækker. Vi får dermed mulighed for at skaffe ny og sikker viden om rugetid og klækketid”, siger Kim Skelmose.
Ud over ørneparret i reden holder flere unge havørne til i nabolaget af Hyllekrog. Og forleden var en af disse ungfugle på besøg ved reden.
”Det kunne være gået grueligt galt, hvis den unge havørn havde været aggressiv og taget kampen op med ørneparret, fordi den ville overtage stedet. Det skete heldigvis ikke, så nu krydser vi fingre for fred og ro omkring den ny ørnepars familieliv med de tre æg”, siger Kim Skelmose.

 

Yderligere oplysninger: 

Kim Skelmose, leder af DOF’s Projekt Ørn.

Tlf. 27 73 40 70