Nyt giftdrab på truet rovfugl

fredag 31. januar 2020
Den 22. november sidste år gjorde en lokal et bemærkelsesværdigt fund i Gallehus Skov nær Tønder. En musvåge og en duehøg lå døde på trods af, at de ellers var i fin stand. Finderen kontaktede dof, som straks tog affære og indleverede fuglene til undersøgelse hos Center for Diagnostik DTU

dode rovfugleDette syn mødte den lokale den 22. november sidste år. Foto: Jan Ravnborg, DOF Sønderjylland

En lokal borger fandt to døde rovfugle i skovbunden og kontaktede dofs lokale repræsentant, Jan Ravnborg, som sendte de døde rovfugle til undersøgelse hos Center for Diagnostik DTU, der fastslog, at de fredede rovfugle var dræbt af den ulovlige gift, Carbofuran. Foruden forgiftningerne afslørede røntgenundersøgelserne et hagl i musvågen, som altså tidligere er forsøgt skuddræbt. Dette var dog ikke årsag til dens død.

obduktion duehogDen drabte duehøg på obduktionsbordet hos Center for Diagnostik DTU. Foto: Center for Diagnostik DTU

Miljøstyrelsen har nu anmeldt sagen til Syd- og Sønderjyllands Politi.

Alle rovfugle er totalfredede og al brug af gift mod fugle er strengt forbudt. Duehøgen er rødlistet som sårbar truet i Danmark på grund af kraftig tilbagegang over en årrække.

"Det er virkelig bekymrende, at vi igen og igen finder forgiftede rovfugle i den danske natur. Det må snart stoppe" siger biolog Knud Flensted fra DOF BirdLife.

Rontgen musvageRøntgenbillede af den giftdræbte musvåge, som samtidig afslørede et hagl i den fredede rovfugl. Foto: Center for Diagnostik DTU

 

Yderligere oplysninger:

Knud Flensted, biolog, DOF.
Tlf. 33 28 38 33.
Mobil: 21 24 22 75.